RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Sa është sasia ideale e gjumit për moshën e mesme dhe të shtyrë

​sa-eshte-sasia-ideale-e-gjumit-per-moshen-e-mesme-dhe-te-shtyre

Hulumtimet kanë zbuluar se rreth shtatë orë gjumë është pushimi ideal i natës.

Shtatë orë gjumë u zbulua gjithashtu se lidheshin me një shëndet më të mirë mendor. Njerëzit që përjetonin më shumë simptoma ankthi dhe depresioni dhe mirëqenie të përgjithshme më të keqe, raportonin se flinin për periudha më të gjata ose më të shkurtra.

Arsyet pse njerëzit e moshuar kanë gjumë më të dobët duket të jenë komplekse. Studimet kanë zbuluar se të moshuarit që kanë vështirësi të konsiderueshme për të fjetur dhe që përjetojnë zgjime të shpeshta gjatë natës janë në rrezik të lartë për zhvillimin e demencës ose vdekjen e hershme nga ndonjë shkak.

Gjumi më pak se gjashtë orë në natë është i lidhur me sëmundje kardiovaskulare. Gjumi shumë i vogël shoqërohet gjithashtu me grumbullimin e amiloidit, një proteinë kyçe që mund të shkaktojë ngatërrime në tru që karakterizojnë një formë të demencës.

Related posts

​Aspirina, çfarë përfitoni dhe çfarë rrezikoni

admin

Benefitet në organizmin tuaj nëse konsumoni bukë misri!

admin

Zhurma në vesh që pulson si zemra, çfarë sëmundjesh fshihen pas saj?

admin