RTV AHIRETI
Shëndetësi

Sa i nevojshëm është gjumi për adoleshentët

sa-i-nevojshem-eshte-gjumi-per-adoleshentet

Ciklet e gjumit tek fëmijët dhe adoleshentët duhet të përfshijnë disa faza. Pushimi është i rëndësishëm për ta në fazën e tyre të zhvillimit.

Gjumi i mjaftueshëm rigjenerues është një nga kërkesat më themelore për zhvillimin adekuat të trurit të adoleshentëve. Është e zakonshme që të rinjtë të nënvlerësojnë rëndësinë e marrjes së sasisë së duhur të gjumit të rekomanduar për një jetë të ekuilibruar. Kështu, fazat e gjumit për adoleshentët janë thelbësore.

Të qenit të rinj dhe plot jetë e bën të lehtë për adoleshentët të kompensojnë lodhjen dhe mungesën e gjumit. Megjithatë, një sasi e mjaftueshme e gjumit cilësor është thelbësor dhe i nevojshëm për adoleshentët. Sidomos duke pasur parasysh se secila nga 5 fazat është rinovuese dhe nxit rritjen e tyre mendore, emocionale dhe fiziologjike në këtë fazë të jetës në mënyra të ndryshme.

Përveç kësaj, orët e gjumit që i nevojiten trupit ndryshojnë sipas moshës së personit. Adoleshentët kanë nevojë për më shumë gjumë se të rriturit. Kjo do të thotë, një i ri midis moshës 11 dhe 17 vjeç do të ketë nevojë për të paktën 9 ose 10 orë gjumë në ditë.

Është e zakonshme që adoleshentët të kenë vështirësi të ngrihen në mëngjes. Kjo është për shkak të tendencës së tyre natyrore për të fjetur derisa të përfundojnë të gjitha ciklet e fazës së gjumit.

Related posts

Konsumimi i mishit të përpunuar i bën keq zemrës

rezart morina

Ushqimet që luftojnë inflamacionet

admin

Spinaqi ndihmon diabetikët në menaxhim të sëmundjes

rezart morina