RTV AHIRETI
Shëndetësi

Shenja e hershme paralajmëruese e demencës që mund ta dalloni në zërin tuaj

shenja-e-hershme-paralajmeruese-e-demences-qe-mund-ta-dalloni-ne-zerin-tuaj

Humbja e kujtesës dhe konfuzioni janë simptoma të njohura të demencës.

Por ka shumë shenja të tjera më delikate të sëmundjes që plaçkit mendjen – disa prej të cilave ndikojnë në mënyrën se si ne flasim, shkruan The Sun.

Ndërsa plakemi, mund të fillojmë të vërejmë se na duhet më shumë kohë për të gjetur fjalët e duhura gjatë një debati të nxehtë.

Por kjo nuk është domosdoshmërisht një shenjë e vetë demencës.

Në vend të kësaj, shkencëtarët nga Universiteti i Tornotos kanë zbuluar se shpejtësia me të cilën ne flasim është një tregues më i rëndësishëm i shëndetit të trurit sesa gjetja e fjalëve.

Studimi i tyre i ri përfshinte përdorimin e softuerit të inteligjencës artificiale për të analizuar aftësitë gjuhësore të 125 vullnetarëve shëndetësorë të moshës 18 deri në 90 vjeç.

Ata zbuluan se aftësitë për gjetjen e fjalëve u përkeqësuan natyrshëm me moshën, por nuk ishin të lidhura me rënien njohëse, një pararendës i çmendurisë.

Por të folurit ngadalë shoqërohej me funksione më të dobëta të trurit, tregoi zbulimi i publikuar në Aging Neuropsychology and Cognition.

“Rezultatet tona tregojnë se ndryshimet në shpejtësinë e përgjithshme të të folurit mund të reflektojnë ndryshime në tru,” tha bashkëautori i studimit, doktori Jed Meltzer.

“Kjo sugjeron që shpejtësia e të folurit duhet të testohet si pjesë e vlerësimeve standarde njohëse për të ndihmuar mjekët të zbulojnë më shpejt rënien njohëse dhe të ndihmojnë të moshuarit të mbështesin shëndetin e trurit të tyre ndërsa plaken,” shpjegoi Jed.

Simptoma të tjera që mund të dalloni në zërin e dikujt

-Mosgjetja e fjalëve të duhura

-Përdorimi i një fjale të lidhur (për shembull, “libër” në vend të “gazetë”)

-Përdorimi i zëvendësuesve të fjalëve (për shembull, “gjë në të cilën ulesh” në vend të “karrige”)

-Nuk gjen asnjë fjalë fare

-Nuk lodheni për të gjetur fjalë, por përdorni fjalë që nuk kanë kuptim ose që janë të ngatërruara në rendin e gabuar

-Duke iu rikthyer gjuhës së parë që mësuan si fëmijë. Për shembull, nëse ata mësojnë anglisht si gjuhë të dytë, ata mund të harrojnë se si ta flasin atë.

Related posts

​Sa kohë mund të qëndrojë mishi i grirë në frigorifer?

admin

A jep vërtetë energji konsumimi i kafesë?

rezart morina

Kanceri i gjirit: Fruti që ul rrezikun e përsëritjes me 52%

admin