RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Shenjat e hershme të skizofrenisë

​shenjat-e-hershme-te-skizofrenise

Përgjigjet e sinqerta ndaj halucinacioneve dhe paranojës / deluzioneve të ndezura janë me të vërtetë treguese. Ka një grup simptomash shumë më të zgjeruara, disa më delikate se të tjerat, veçanërisht në fillim kur shfaqet një episod i parë. Njohja që në fillimi e këtyre shenjave mund të shpëtojë dikë nga një jetë torturuese, ose të paktën të reduktojë ndjeshëm vuajtjet.

Shprehje të reduktuara ose të çuditshme

Ndryshimi i shprehjes së fytyrës, është një simptomë e zakonshme e skizofrenisë. Kjo është më së shpeshti një reduktim i gamës normale të shprehjeve, të referuara si ndikim i rrafshuar ose i hapur. Ata mund të zhvillojnë një buzëqeshje të lehtë ose nënqeshje të vazhdueshme, pa marrë parasysh temën, ose ndoshta të marrin një pamje të lehtë grimase sikur të plagosur, megjithëse nuk kanë dhimbje fizike. Së bashku me këtë ndryshim në shprehje, ata gjithashtu mund të fillojnë të duken më pak të artikuluar dhe të tregojnë një përdorim të reduktuar të intonacionit të zërit dhe gjesteve gjatë bisedës.

Izolimi

Një kapacitet i reduktuar për t’u lidhur me të tjerët është një komponent kryesor i skizofrenisë dhe fillon brenda fazës prodromale. Të tjerë kanë përmendur fillimin e të ndjerit si një i dëbuar pasi një përvojë e brendshme e çuditshme po merrte formë duke kuptuar se nuk ishin si të tjerët.

Dyshueshmëria/mendimi i pazakontë

Ndonëse nuk janë ende paranojakë në një kuptim plotësisht deluzional, individët me psikozë të lulëzuar shpesh zhvillojnë një dyshim për ngjarjet që ndodhin rreth tyre ose të të tjerëve. Ndonjëherë, mund të ndodhë që ata në dukje të rastësishme shpalosin një interes për një temë ose aftësi, si mprehtësia , dhe në mënyrë jo karakteristike flasin për ndjenjat e ngjarjeve që do të ndodhin.

Shkëputja

Në fazat e hershme të psikozës, njerëzit mund të përshkruajnë një ndjenjë shkëputjeje. Nuk është një shkëputje e shkaktuar si në rikthimet e PTSD- së, por më tepër një ndjenjë depersonalizimi ose derealizimi. Kjo mund të jetë ose jo e dukshme për të tjerët, megjithëse personi mund të ketë një ndjenjë “diçka nuk është në rregull” në sjelljen e tyre, ndoshta duke u duk “e pakëndshme”.

Hutimi

Për më tepër, personi mund të duket se i kushton vëmendje diçkaje për të cilën nuk jemi të vetëdijshëm (dmth, halucinacioneve). Në fillim, këto priren të jenë përvoja shumë të fragmentuara që e shpërqendrojnë personin, duke i bërë ata të shikojnë për pak kohë me habi, për shembull, ose të ngulin sytë sikur përpiqen të perceptojnë diçka për të cilën nuk janë të sigurt. Ndoshta ata në mënyrë jo karakteristike fillojnë t’i pyesin nëse dikush i thirri, ose “E dëgjuat edhe ju këtë?”

Related posts

Këto çajra ju qetësojnë dhimbjet e barkut

rezart morina

Si të veproni kur ju kafshon një qen?

rezart morina

Arsyet përse shëndosheni që nuk kanë të bëjnë me palestrën apo ushqimin

admin