RTV AHIRETI
Shëndetësi

Si ndikon stresi te gratë?

si-ndikon-stresi-te-grate?

Stresi, ashtu si çrregullimet e ankthit, nuk bën ndryshim në gjini, status apo moshë. Megjithatë, ne e dimë se mënyra se si stresi ndikon te gratë është, në shumë mënyra, e ndryshme nga ajo që prek burrat. Përgjigjet e tyre emocionale janë të ndryshme, ashtu si edhe simptomat fizike, njohëse, hormonale, metabolike etj.

Si ndikon stresi te gratë? Po burrat?

Gratë janë më të ndjeshme ndaj stresit sesa burrat kjo për shkak të ndjeshmërisë ndaj kortisolit. Ky hormon gjeneron ndryshime biokimike dhe fiziologjike më shpejt se te meshkujt.

Më shumë se gjysma e grave të anketuara thanë se stresi i tyre është rritur gjatë 5 viteve të fundit. Për burrat, burimi i stresit është puna. Për gratë, është ekonomia, familja, mungesa e kohës… Gratë përjetojnë një simptomë më të gjerë. Ajo përfshin simptoma fizike, njohëse ose emocionale.

Gjithashtu, gratë në përgjithësi e perceptojnë gjendjen e tyre të stresit ose ankthit para burrave. Përveç kësaj, ata mbështeten ndjeshëm në miqësitë e tyre për të përballuar këtë lloj shteti. Ata gjithashtu kanë më shumë gjasa të kërkojnë ndihmë profesionale.

Nga ana tjetër, burrave u duhet më shumë kohë për të njohur stresin e tyre. Sikur të mos mjaftonte kjo, ato nuk u japin rëndësi këtyre shteteve. Ata kanë prirjen ta shpërfillin këtë akuzë. Ata kanë më pak strategji për të përballuar stresin.

Siç mund ta shohim, ka një fakt të dukshëm që duhet të kemi parasysh kur mendojmë se si ndikon stresi te gratë. Edhe pse gruaja është më e prirur ndaj stresit, ajo zakonisht reagon më parë dhe ajo ka burime të vlefshme për t’u përballur me të: ajo kërkon mbështetje, njeh situatën, komunikon … Nga ana e tij, njeriu e menaxhon stresin e tij në një mënyrë më private.

Si ndikon stresi te gratë: karakteristikat

Pagjumësia

Humbja e flokëve

Puçrra acne

Parregullsia e menstruacioneve

Ndryshimet në metabolizëm: shtimi në peshë ose humbja.

Pakësimi i pjellorisë.

Rreziku i sëmundjeve të zemrës ose i hemorragjisë cerebrale

Probleme tretëse: ulcera, zorrë të acaruara

Sistemi imunitar i dobët

Zvogëlimi i dëshirës seksuale

Related posts

Vlerat e pabesueshme shëndetësore të çajit shqiptar të malit, mënyra e duhur e përgatitjes

admin

30 minuta në telefon në javë mund të rrisë rrezikun e tensionit të gjakut

admin

Stresi qetësues, ja se çfarë duhet të dini

admin