RTV AHIRETI
Shëndetësi

Si prekja e kujtesës në majë të gishtave ndikon në sinjalet nervore në tru

si-prekja-e-kujteses-ne-maje-te-gishtave-ndikon-ne-sinjalet-nervore-ne-tru

Majat e gishtave tanë kujtojnë gjërat që prekni dhe kjo kujtesë ndikon në mënyrën se si informacioni shqisor transmetohet në tru.

Tani, hulumtimi i ri po demonstron se sa i rëndësishëm mund të jetë ky koncept për aftësinë tonë për të kryer detyra të përditshme që shumica prej nesh vështirë se i mendojnë, përcjell klankosova.tv.

Një veprim aq i thjeshtë sa marrja e filxhanit të kafesë ndërsa shfletoni të gjitha lajmet më të fundit është në të vërtetë mjaft kompleks, nga pikëpamja neurologjike.

Truri duhet të sigurojë që duart tuaja po aplikojnë sasinë e duhur të forcës: shumë pak dhe ajo filxhan nuk do të lëvizë nga tavolina; shumë, dhe do të keni një ngarkesë porcelani të copëtuar dhe një derdhje kafeje të nxehtë për të luftuar.

Neuronet e prekshme në majat e gishtave tanë po regjistrojnë vazhdimisht forcat që aplikohen në duart tona duke ndjerë deformimet në lëkurë, informacion që ata më pas i transmetojnë trurit.

Indi i majave të gishtave është ai që njihet si viskoelastik, një term që mund të jetë më i njohur për shkencëtarët e materialeve.

Zbatohet për materialet që sillen pak si të ngurta dhe pak si të lëngshme. Një shembull i mirë është stuko pa kuptim: nëse e rrotulloni në një top dhe e lëshoni, ai do të kërcejë pak, duke shfaqur elasticitet. Megjithatë, nëse e lini në një tavolinë, për një periudhë të gjatë kohore do të fillojë shumë ngadalë të rrafshohet dhe të rrjedhë si një lëng, duke shfaqur viskozitet.

“Viskoelasticiteti i majës së gishtit të njeriut do të thotë që çdo deformim i shkaktuar nga një forcë që vepron në majë të gishtit zgjat më shumë se vetë forca”, tha Hannes Saal, lektor i lartë në Departamentin e Psikologjisë në Universitetin e Sheffield, në një deklaratë.

“Prandaj, deformimet e mbetura nga forcat e mëparshme do të ndikojnë në mënyrën se si maja e gishtit reagon mekanikisht kur i nënshtrohet një force të re. Megjithatë, shkalla në të cilën kjo memorie fizike ndikon në sinjalizimin e neuroneve prekëse gjatë përdorimit natyral të duarve nuk është kuptuar mirë.

Kjo është ajo që Saal, autori kryesor i studimit të ri, dhe kolegët vendosën të hetojnë.

Ekipi përdori një robot të projektuar posaçërisht për të aplikuar forcat në majat e gishtave të 33 vullnetarëve njerëzorë. Ndërsa forcat u aplikuan, përgjigjet nervore u matën duke përdorur elektroda të futura në nervat periferikë të vullnetarëve, një total prej 200 neuronesh individualë.

Neuronet u renditën në tre kategori: tipi 1 me përshtatje të shpejtë (FA-1); tip 1 me përshtatje të ngadaltë (SA-1); dhe tipi 2 që përshtatet ngadalë (SA-2).

Duke ndryshuar drejtimin e forcave të aplikuara, ekipi ishte në gjendje të shikonte efektet e forcave të mëparshme në përgjigjet pasuese të neuroneve.

Përzierja e stimujve çoi në një rritje të madhe të ndryshueshmërisë në shpejtësinë e ndezjes së neuroneve, veçanërisht në neuronet SA-2, të cilët ndjejnë forcat në indet më të thella.

Related posts

Sa lugë sheqer në ditë guxon t’i hajë një fëmijë

rezart morina

​Pesë simptoma të infarktit që shfaqen më shpesh një muaj më parë

admin

Njerëzit që jetojnë më gjatë pinë çaj nga këto tri barishte

admin