RTV AHIRETI
Shëndetësi

Si të zgjidhni programe të përshtatshme televizive për fëmijët tuaj?

si-te-zgjidhni-programe-te-pershtatshme-televizive-per-femijet-tuaj?

Fëmijët sot janë vendas dixhitalë. Ata kanë lindur në një botë ku teknologjia është protagoniste, ku ekranet dhe interneti janë bërë pjesë e jetës. Prandaj, mbajtja e tyre larg pajisjeve elektronike nuk është domosdoshmërisht gjithmonë e mundur ose e dobishme.

Rëndësia e zgjedhjes së programeve të përshtatshme televizive për fëmijët

Ju mund të mendoni se ekranet dhe pajisjet teknologjike nuk rekomandohen veçanërisht për fëmijët. Megjithatë, shumica e të rinjve vijnë në kontakt me teknologjinë në moshë të hershme. Në të vërtetë, për disa prindër që janë gjithmonë me nxitim, me pak kohë dhe disa detyrime për të përmbushur, një lojë celulare ose një seri në tablet mund të jetë një shpëtim i vërtetë në argëtimin e fëmijëve të tyre.

Asnjë ekran para dy vjetësh

Pika e parë që duhet marrë parasysh është se fëmijët nën moshën dy vjeç nuk duhet të ekspozohen ndaj ekraneve. Është një rekomandim i mbështetur nga ekspertë dhe shoqata të shumta në dritën e disa hetimeve mbi efektet e ekspozimit ndaj ekraneve në zhvillimin e fëmijës.

Në këto faza të hershme të jetës, truri i fëmijës është jashtëzakonisht i pazhvilluar. Ai po kalon gjithashtu ndryshime të rëndësishme në vëllim, strukturë dhe lidhjen neuronale. Që këto ndryshime të ndodhin siç duhet dhe që kjo periudhë kritike të jetë e suksesshme, foshnja duhet të ndërveprojë me mjedisin e tyre real. Për shembull, të lëvizin, të manipulojnë objektet dhe, mbi të gjitha, të ndërveprojnë me kujdestarët e tyre dhe të stimulohen prej tyre.

Ekranet jo vetëm që pengojnë kryerjen e këtyre aktiviteteve thelbësore duke marrë kohë, por gjithashtu mund të gjenerojnë një sërë problemesh dhe pasojash afatgjata. Për shembull:

Probleme të vëmendjes dhe rritje të rrezikut të simptomave të ADHD.

Vonesat njohëse dhe gjuhësore.

Rritja e impulsivitetit dhe vështirësisë me kontrollin e impulsit.

Çrregullime të gjumit.

Gjendjet e eksitimit të përhershëm.

Vështirësi në zhvillimin e ndjeshmërisë dhe në aftësinë për të kapur sinjale joverbale.

Prandaj, gjatë këtyre viteve të para të jetës, rekomandohet që ekspozimi i fëmijëve ndaj ekraneve të kufizohet sa më shumë që të jetë e mundur.

Zgjedhja e programeve të përshtatshme për fëmijët

Pas moshës dy vjeçare, disa argëtime audiovizuale mund të përfshihen në rutinat e fëmijëve, por në mënyrë të kufizuar. Për shembull, për ata nën pesë vjeç, nuk duhet t’i zërë më shumë se një orë në ditë. Përveç kësaj, përmbajtja duhet të jetë edukative dhe e cilësisë së mirë.

Megjithatë, çfarë do të thotë kjo? Në fakt, ka disa faktorë që duhen marrë parasysh kur zgjidhni programe të përshtatshme për fëmijë. Për shembull, prezantimi i imazheve, përzgjedhja e shkrepjeve, ritmi narrativ dhe muzika në sfond.

Ka disa programe për fëmijë (si p.sh. Cocomelon) që janë veçanërisht të varur për fëmijët. Këto programe duket se pothuajse i hipnotizojnë ata duke tërhequr plotësisht vëmendjen e tyre. Në fakt, ata i mbajnë ata të ngulur në ekran për orë të tëra. Kjo është për shkak të hiperstimulimit.

Këto seri për fëmijë përfshijnë skena jashtëzakonisht të shkurtra, ndryshime të shpejta të fotove dhe drita dhe tinguj vërtet të mrekullueshëm dhe të njëkohshëm. Këto ndikojnë negativisht në aftësitë e tyre ekzekutive. Kjo për shkak se vëmendja e fëmijëve kapet përmes korteksit shqisor dhe jo korteksit paraballor. Në fakt, është vërtetuar se dhjetë minuta ekspozim në televizor janë të mjaftueshme për të vënë re efektet e ndryshme të shkaktuara nga një program i përshtatshëm mësimor dhe një program i shpejtë.

Related posts

Pse kosi është shumë i mirë për fëmijët? 5 te mirat qe femijet perfitojne nga ushqyerja me kos

admin

Si të pastroni enët e gjakut me një trajtim të thjeshtë natyral

admin

Ngërçet e këmbës, shkaqet e mundshme dhe parandalimi

admin