RTV AHIRETI
LajmeRajon dhe Botë

Sondazhi: Besimi i gjermanëve në shtet nuk ka qenë kurrë më i ulët

sondazhi:-besimi-i-gjermaneve-ne-shtet-nuk-ka-qene-kurre-me-i-ulet

Vetëm 27 për qind e gjermanëve ende besojnë se shteti është i aftë të përmbushë detyrat e tij, tregoi sondazhi i DBB-së.

Besimi i gjermanëve në shtet nuk ka qenë kurrë më i ulët, sipas një sondazhi të kryer nga Shoqata e Nëpunësve Civilë Gjermanë (DBB).

“Vetëm 27 përqind e qytetarëve ende besojnë se shteti është i aftë të kryejë detyrat e tij. Gjermanët e konsiderojnë shtetin e tyre të mbingarkuar kryesisht në politikën e azilit dhe refugjatëve, politikën arsimore dhe politikën klimatike dhe mjedisore,” sipas një sondazhi, rezultatet e të cilit u publikuan të martën.

Të gjitha shërbimet dhe institucionet shtetërore morën vlerësime më të këqija të performancës në vitin 2023 sesa një vit më parë.

“Besimi i qytetarëve në aftësinë e shtetit të tyre për të vepruar ka rënë në nivelin më të ulët historik. Kjo është alarmante,” tha presidenti federal i DBB-së, Ulrich Silberbach, në një konferencë shtypi në Berlin.

Sipas të anketuarve, në vitin 2023, detyrat më të rëndësishme të shtetit janë ruajtja e drejtësisë sociale, përmirësimi i infrastrukturës dhe mbrojtja e klimës.

Në perëndim të vendit, mbrojtja e klimës, çështjet e migracionit dhe mbështetja për Ukrainën konsiderohen si detyrat më të rëndësishme të shtetit, ndërsa në lindje luftimi i pasojave të inflacionit, barazimin e kushteve sociale dhe kushteve të jetesës midis zonave urbane dhe rurale.

“Veçanërisht shqetësuese në këtë drejtim është ndarja e shoqërisë që po bëhet gjithnjë e më e dukshme. Ndarja midis Lindjes dhe Perëndimit, të varfërve dhe të pasurve, sipas arritjeve arsimore, po thellohet dhe niveli i stresit social po rritet”, tha Silberbach.

Ai shtoi se punonjësit në sektorin publik paguajnë një taksë për humbjen e përgjithshme të reputacionit të shtetit, jo vetëm në polici dhe shërbimet e urgjencës, por edhe në shkolla, qendra punësimi dhe zyra për qytetarët.

Çdo vit, DBB-ja kryen një anketë për reputacionin e shërbimit civil. Këtë vit, siç njoftuan ata, anketuan gjithsej 2008 qytetarë të përzgjedhur proporcionalisht onlajn në qershor 2023. /trt

Related posts

Anketa/ VOA: 1 në 3 amerikanë mendojnë se Trump veproi në mënyrë të jashtëligjshëm në rastin e pagesës në këmbim të heshtjes

admin

“Mungesa e infermierëve duhet të trajtohet si emergjencë globale shëndetësore”

admin

Nënshkruhen protokollet e anëtarësimit në NATO të Suedisë dhe Finlandës

admin