RTV AHIRETI
Shëndetësi

Studim/ Boronicat mund të ulin infeksionet urinare me 50%

studim/-boronicat-mund-te-ulin-infeksionet-urinare-me-50%

Sipas një studimi të kohëve të fundit, boronicat mund të ulin rrezikun e UTI-ve (infeksion urinar) tek gratë, fëmijët dhe të rriturit që janë të ndjeshëm ndaj UTI-ve pas ndërhyrjeve mjekësore.

Sipas epidemiologes Jacqueline Stephens nga Universiteti Flinders në Australi, “studimet që shikuam përfshinin një sërë metodash për të përcaktuar përfitimet e produkteve të boronicës.”

“Shumica dërrmuese i krahasoi produktet e boronicës me një placebo ose pa trajtim për UTI dhe zbuloi se boronicat lëngu ose kapsulat reduktuan numrin e UTI-ve tek gratë me raste të përsëritura, tek fëmijët dhe tek njerëzit e ndjeshëm ndaj UTI-ve pas ndërhyrjeve mjekësore si radioterapia e fshikëzës.”

Në gratë që përjetuan infeksione të përsëritura, mundësia për të marrë një UTI u gjet të ishte ulur me më shumë se një të katërtën. Boronicat reduktuan mundësinë e një UTI me më shumë se 50% tek fëmijët, gjë që ishte një rezultat edhe më i mirë. Për ata që ishin më të ndjeshëm ndaj UTI-ve pas operacioneve mjekësore, rreziku u ul me pak më shumë se 50%.

Vetëm një pakicë e vogël pjesëmarrësish në secilin studim raportuan se kishin përjetuar efekte negative, me dhimbjen e stomakut që ishte më e përhapura. Ka disa boshllëqe në të dhëna gjithashtu sepse shumë pak studime krahasuan në mënyrë eksplicite produktet e boronicës së kuqe me antibiotikët ose probiotikët më vete. Është e mundur që këto ilaçe të funksionojnë po aq mirë sa frutat.

Edhe pse shumë njerëz zbuluan se ngrënia e boronicës së kuqe ul ndjeshëm mundësinë e tyre për të zhvilluar UTI, jo të gjithë mund ta përjetojnë këtë përfitim. Autorët e studimit theksuan se nuk kishte prova të avantazheve të boronicës së kuqe për të moshuarit, nënat në pritje të një fëmije ose ato me probleme me zbrazjen e fshikëzës.

Related posts

Dieta magjike, si të humbisni 5 kg brenda dy javëve

rezart morina

Inspektorati Farmaceutik realizoi 635 inspektime, shqiptoi 114 gjoba

admin

Pse nuk duhet të pini ujë të gazuar para gjumit?

admin