RTV AHIRETI
Shëndetësi

Studim/ Pse fëmijët janë “më të zgjuar”

studim/-pse-femijet-jane-“me-te-zgjuar”

Sipas studimit të ri, fëmijët përjetuan një rritje të shpejtë të GABA-s gjatë stërvitjes vizuale, e cila zgjati edhe pas përfundimit të trajnimit. Në të kundërt, përqendrimet e GABA tek të rriturit mbetën konstante gjatë stërvitjes. Këto gjetje sugjerojnë se truri i fëmijëve është më i përgjegjshëm ndaj trajnimit, duke i lejuar ata të konsolidojnë shpejt dhe me efikasitet mësimin e ri.

Studimi ekzaminoi të mësuarit vizual në fëmijët e moshës së shkollës fillore dhe të rriturit duke përdorur teknika të sjelljes dhe të teknologjisë moderne të neuroimazhimit. Ai zbuloi se të mësuarit vizual shkaktoi një rritje të GABA në korteksin vizual të fëmijëve, zona e trurit që përpunon informacionin vizual. Kjo rritje e GABA vazhdoi gjithashtu për disa minuta pas përfundimit të stërvitjes.

Ajo që ata panë te të rriturit të cilëve iu ofrua i njëjti trajnim vizual ishte dukshëm i ndryshëm. Tek të rriturit, nuk kishte asnjë ndryshim në GABA.

Zbulimi parashikon që trajnimi për artikuj të rinj rrit me shpejtësi përqendrimin e GABA tek fëmijët dhe lejon që të mësuarit të stabilizohet me shpejtësi. Eksperimentet e mëtejshme gjithashtu e mbështetën këtë.

“Në eksperimentet e mëvonshme të sjelljes, ne zbuluam se fëmijët me të vërtetë e stabilizuan mësimin e ri shumë më shpejt se të rriturit, gjë që pajtohet me besimin e përbashkët se fëmijët i kalojnë të rriturit në aftësitë e tyre të të mësuarit,” thotë Sebastian M. Frank, ekspertë këshillues.

Gjetjet gjithashtu mund të ndryshojnë konceptin e neuroshkencëtarëve për pjekurinë e trurit tek fëmijët.

“Rezultatet tona nënkuptojnë se fëmijët shfaqin përpunim frenues shumë efikas, GABAergjik, pavarësisht nga dështimet frenuese që janë vërejtur në fusha të tjera si kontrolli kognitiv ose vëmendja,” tha Frank. “Kjo nënkupton që përpunimi GABAergjik i përfshirë në aspekte të ndryshme të funksionit njohës mund të piqet me shpejtësi të ndryshme.”

Related posts

Virozat rriten me temperaturat/ Në qendrat shëndetësore ka një fluks të shtuar të personave që kërkojnë ndihmë

admin

Kujdesi ndaj të porsalindurit, një nga shqetësimet që përballen prindërit e rinjë

admin

Ka një orë ideale për të pirë kafenë e mëngjesit, zbulojeni kur

rezart morina