RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Studimi ndërlidhin rreziqet klimatike me 58% të sëmundjeve infektive

​studimi-nderlidhin-rreziqet-klimatike-me-58%-te-semundjeve-infektive

Rreziqet klimatike si përmbytjet, valët e të nxehtit dhe thatësira kanë përkeqësuar më shumë se gjysmën e qindra sëmundjeve infektive të njohura te njerëzit, duke përfshirë malaria, hantavirusin, kolerën dhe antraksin, thotë një studim.

Studiuesit shqyrtuan literaturën mjekësore të rasteve të vërtetuara të sëmundjeve dhe zbuluan se 218 nga 375 sëmundjet e njohura infektive njerëzore ose 58 për qind, dukej se përkeqësoheshin nga një nga 10 llojet e motit ekstrem të lidhur me ndryshimet klimatike, transmeton Nature Climate Change.

Studimi hartoi 1.006 rrugë nga rreziqet klimatike te njerëzit e sëmurë. Në disa raste, shirat e shiut dhe përmbytjet prekin njerëzit e sëmurë përmes mushkonjave, minjve dhe drerëve që mbartin sëmundje.

Ka oqeane që ngrohen dhe valë të nxehtit që njollosin ushqimet e detit dhe gjëra të tjera që hamë dhe thatësira që sjellin lakuriqët e natës që bartin infeksione virale te njerëzit.

Mjekët, duke u kthyer te Hipokrati, e kanë lidhur prej kohësh sëmundjen me motin, por ky studim tregon se sa i përhapur është ndikimi i klimës në shëndetin e njeriut.

“Nëse klima po ndryshon, rreziku i këtyre sëmundjeve po ndryshon,” tha bashkautori i studimit Jonathan Patz, drejtor i Institutit Global të Shëndetit në Universitetin e Wisconsin-Madison.

Mjekët, si Patz, thanë se duhet të mendojnë për sëmundjet si simptoma të një toke të sëmurë.

“Gjetjet e këtij studimi janë të tmerrshme dhe ilustrojnë mirë pasojat e mëdha të ndryshimit të klimës tek patogjenët njerëzorë,” tha Carlos del Rio, një specialist i sëmundjeve infektive në Universitetin Emory, i cili nuk ishte pjesë e studimit.

Ne duhet të punojmë të gjithë së bashku për të parandaluar atë që pa dyshim do të jetë një katastrofë si rezultat i ndryshimeve klimatike,” shton ai.

Përveç shqyrtimit të sëmundjeve infektive, studiuesit zgjeruan kërkimin e tyre për të parë të gjitha llojet e sëmundjeve njerëzore, duke përfshirë sëmundjet jo infektive si astma, alergjitë dhe madje edhe kafshimet e kafshëve për të parë se sa sëmundje mund të lidhnin me rreziqet klimatike, duke përfshirë sëmundjet infektive.

Ata gjetën gjithsej 286 sëmundje unike dhe nga ato 223 prej tyre dukej se ishin përkeqësuar nga rreziqet klimatike, nëntë ishin zvogëluar nga rreziqet klimatike dhe 54 kishin raste të rënduara dhe të minimizuara, zbuloi studimi.

Studimi i ri nuk i bën llogaritjet për t’i atribuuar ndryshimeve specifike të sëmundjes, gjasave ose madhësisë së ndryshimit të klimës, por gjen raste kur moti ekstrem ishte një faktor i mundshëm në mesin e shumë njerëzve.

Related posts

Keni dëgjuar për kurën me tri lugë vaj ulliri në ditë, ja se çfarë shëron

admin

Ky produkt i ëmbël është i shkëlqyeshëm për diabetikët

admin

Përfitimet shëndetësore nga konsumimi i limonit jeshil

admin6