RTV AHIRETI
Shëndetësi

Sulmet e panikut gjatë natës: kur nata bëhet një makth

sulmet-e-panikut-gjate-nates:-kur-nata-behet-nje-makth

Disa njerëz përjetojnë, madje në mënyrë të përsëritur, përvojën e tmerrshme të sulmeve të panikut që ndonjëherë mund të shpërthejnë edhe gjatë pushimit të natës, duke terrorizuar edhe më shumë personin që papritur kalon nga një gjendje qetësie e dukshme në një gjendje tmerri ekstrem.

Ankthi i natës

Në realitet, sado kundërintuitive të duket, nuk është aspak e çuditshme apo e pazakontë që të ndodhin kriza ankthi nate ose sulme paniku në gjumë. Nata është një kohë kur mendja jonë nuk shpërqendrohet nga profesionet e jashtme dhe duhet ta braktisë veten për të fjetur. Në të vërtetë ky është edhe momenti i ditës kur duam apo s’duam, gjendemi vetëm me veten, në të cilin shqetësimi, disponimi, lëvizjet e brendshme që i kishim të fjetura gjatë ditës mund të shfaqen në psikikën tonë. Të biesh në gjumë është në thelb preludi i gjendjes së gjumit dhe ëndrrës në të cilën pavetëdija merr timonin e mendjes sonë duke ripërpunuar dhe ripropozuar në forma ëndrrash ngjarje, ndjenja, motive, frikë ose dëshira që shpesh kundërshtojnë njëra-tjetrën që strehojnë personalitetin tonë.

Mendja po na dërgon një sinjal të çmuar

Kuptohet, shumë njerëz që përjetojnë sulme paniku gjatë natës ndjejnë një dëshirë të fortë për të marrë medikamente ose ilaçe të tjera që mund të eliminojnë këtë simptomë të tmerrshme. Ka edhe forma të terapive psikologjike që synojnë të punojnë thjesht mbi simptomat për të kapërcyer një sulm paniku, duke i dhënë kështu lehtësim të menjëhershëm personit. Megjithatë, ndonjëherë kjo qasje nuk është e mjaftueshme ose mund të rezultojë disi paradoksale. Sulmi i panikut është një sinjal që po na dërgon mendja dhe, për t’u siguruar që do ta dëgjojmë, ai bërtet me zë të lartë duke manifestuar me terma mjaft të bollshëm se diçka nuk është në rregull. Nëse kufizohemi në heshtjen e simptomave, ndoshta e njëjta sëmundje do të shprehet përmes formave alternative: somatizime, simptoma të tjera ankthioze etj. Duket sikur po drejtonim makinën dhe vumë re dritën paralajmëruese të vajit në ndezjen: është një sinjal që po na dërgon motori dhe që duhet të na lajmërojë për të ndërhyrë, sigurisht që nuk mendojmë të fikim dritën paralajmëruese. por për të mbushur vajin e motorit! Sulmet e panikut gjatë gjumit nuk janë si fruthi që trajtojmë mjekësisht, por janë një dritë që ndizet dhe që, si çdo shenjë, tregon diçka tjetër. Prandaj, në disa raste, është e nevojshme të kombinohet një qasje simptomatike me një rrugë të psikoterapisë eksploruese që e ndihmon personin të dëgjojë frikën dhe të kuptojë kuptimin e këtyre sinjaleve, të dekodojë ankthet ose konfliktet e pavetëdijshme që qëndrojnë në themel të sulmeve të panikut të natës. dhe të vetërregullohen gjendjet emocionale me më shumë mjeshtëri, në mënyrë që ato të “mendohen”, “të ëndërrohen”, të verbalizohen kur është e nevojshme dhe në fund të bëhen aleatë për t’u orientuar në marrëdhënie dhe vendime. Është si ndezja e dritës pasi luani hijet kineze: asnjë përbindësh nuk do të na gllabërojë vërtet, thjesht duhet ta shohim qartë …

Related posts

Një mal me arsye për të mos hequr dorë nga çokollata e zezë

admin

Konsumoni brokoli për të kuruar këtë sëmundje

admin

Katër shenjat që tregojnë se urthi juaj ‘normal’ mund të jetë serioz

admin6