RTV AHIRETI
Shëndetësi

Suplementet dietike me vitamina: A na duhen dhe a janë të rrezikshme?

suplementet-dietike-me-vitamina:-a-na-duhen-dhe-a-jane-te-rrezikshme?

Ju kanë thënë te përdorni suplemente dietike me vitamina në farmaci?

Kujdes se po humbni paret kot!

Shumica e amerikanëve betohen për suplementet dietike, me gati 3 nga 4 persona marrin një lloj suplementi në baza ditore.

Por shumë kanë një besim të gabuar në efektivitetin e këtyre suplementeve, të cilat në pjesën më të madhe nuk i ndihmojnë njerëzit të jetojnë jetë më të gjatë ose në mënyrë më të shëndetshme.

“Ka shumë marketing rreth suplementeve, dhe njerëzit duan të besojnë dhe duan të gjejnë një produkt që është i dobishëm, kështu që marketingu është aty për një audiencë të hapur.

Ajo që është më e keqja, njerëzit kanë gjithashtu idenë se qeveria federale e SHBA ka mbikëqyrje të rreptë të industrisë së suplementeve, por kjo thjesht nuk është kështu.

Rreth gjysma e të rriturve në SHBA (49%) gabimisht besojnë se shumica e suplementeve dietike të disponueshme për blerje janë deklaruar të sigurta dhe efektive nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së.

Vetëm rreth një e katërta e dinë se këto suplemente dalin në treg pa ndonjë rishikim paraprak nga FDA, tregojnë rezultatet e sondazheve.

Nuk ka asnjë kërkesë të FDA-së për të studiuar nëse ndonjë nga këto është efikase. “Për shkak të kësaj, ekziston një mish mash vërtet i trazuar rreth asaj që në të vërtetë mund të funksionojë ose çfarë mund të mos funksionojë.”

Më tej, 1 në 3 njerëz gabimisht besojnë se një shtesë potencialisht e rrezikshme nuk do të lejohej të shitet në Shtetet e Bashkuara, zbulojne sondazhet.

Në fakt, kjo është goxha e parregulluar. FDA nuk ka “domosdoshmërisht mandatin ligjor, personelin apo burimet për të mbajtur me të vërtetë kontrollet mbi absolutisht gjithçka, dhe ato nuk kanë as një mekanizëm të madh zbatimi.

“Ata te FDA-se mund të gjejnë përbërës ose suplemente që nuk janë të sigurta, dhe mund të dërgojnë letra dhe mund të kontaktojnë prodhuesit për të thënë, ‘Ne duam që ju t’i tërhiqni këta përbërës ose ne duam që ju t’i rishikoni këto suplemente’ . “Por në fund të fundit, shumë nga këto kompani nuk e bëjnë këtë, dhe nuk ka asnjë zbatim të vërtetë specifik për t’i detyruar ata ta bëjnë këtë.”

Pavarësisht kësaj, sondazhet zbuluan se rreth 9 në 10 njerëz që marrin suplemente janë të sigurt se suplementet që marrin janë të sigurta për ta, duke përfshirë rreth gjysmën që pajtohen plotësisht.

Në fakt, shumica e njerëzve (56%) besojnë se suplementet janë më të sigurta se barnat me recetë, tregojnë rezultatet e sondazheve.

Edhe pse FDA ka qenë në sy të publikut më shumë se kurrë këto vitet e fundit, duke pasur parasysh pandeminë COVID-19, duket se konsumatorët kanë keqkuptime rreth rolit të agjencisë në mënyrën se si suplementet verifikohen për sigurinë.

Tre llojet kryesore të suplementeve të marra rregullisht nga të rriturit janë me multivitamina (35%), vitamina D (31%) dhe vitamina C (26%), zbulojnë sondazhet.

Por shkenca që mbështet përdorimin e tyre, thjesht nuk qëndron aty.

“Ka pasur gjatë 20-25 viteve të fundit një numër studimesh me multivitamina në shkallë të gjerë, dhe ato janë bërë me idenë se nëse plotësojmë, të themi, vitaminën E, vitaminën A, vitaminën C vetëm ose në kombinim. Ne nuk dime nese mund të ulim rrezikun e sëmundjeve të zemrës, të zvogëlojmë rrezikun e vdekshmërisë, të ulim rrezikun e disa llojeve të kancerit.

“Dhe këto studime që kanë regjistruar në këtë pikë ndoshta miliona njerëz, ata në thelb kanë gjetur se këto suplemente me vitamina nuk funksionojnë vërtet.

“Jo vetëm kaq, por në disa popullata, në fakt këto rritin rrezikun për dëmtim dhe rritin vdekshmërinë.”

Related posts

Pesë mënyrat për ta shmangur ftohjen dhe gripin

admin6

Sulmet e panikut gjatë natës: kur nata bëhet një makth

admin

A i dini përfitimet shëndetësore që merrni nëse agjëroni?

rezart morina