RTV AHIRETI
Shëndetësi

Testi i ri i gjakut zbulon menjëherë shkakun e temperaturës te fëmijët

testi-i-ri-i-gjakut-zbulon-menjehere-shkakun-e-temperatures-te-femijet

Mjekët thonë se testi mund të diagnostikojë sëmundjet e fëmijërisë në më pak se një orë, duke ndihmuar në identifikimin e shpejtë të infeksioneve kërcënuese për jetën

Një test i ri gjaku që do të bënte të mundur diagnostikimin e sëmundjeve më të zakonshme të fëmijërisë në më pak se një orë mund të ‘transformojë’ kujdesin mjekësor, sipas mjekëve.

Aktualisht, mund të duhen orë, ditë apo edhe javë që mjekët të identifikojnë se cila nga 18 sëmundjet infektive dhe inflamatore vuan një fëmijë me temperaturë të lartë shqetësuese.

Vonesa në diagnostikimin e sëmundjes do të thotë vetëm se ekipet klinike nuk mund të jenë të sigurta nëse foshnja ka streptokok të grupit B, virus sincicial respirator (RSV), tuberkuloz ose sëmundje tjetër.

Prandaj, mjekët nuk mund të dallojnë menjëherë një infeksion bakterial, i cili mund të jetë kërcënues për jetën, nga sëmundje të tjera më pak serioze.

Gjetjet e reja sugjerojnë se testi, i zhvilluar nga një ekip ndërkombëtar mjekësh dhe shkencëtarësh, mund të lejojë që fëmijët e sëmurë në mbarë botën të diagnostikohen më shpejt dhe të marrin trajtim më të mirë duke reduktuar kohën që punonjësit e kujdesit shëndetësor duhet të presin për analizat e gjakut.

Transformim i kujdesit shëndetësor

Profesor Michael Levin, një ekspert i shëndetit të fëmijëve në Imperial College London, i cili ndihmoi në zhvillimin e qasjes së re, tha se testi mund të rezultojë ‘transformues për kujdesin shëndetësor’.

Prandaj, mjekët nuk mund të dallojnë menjëherë një infeksion bakterial, i cili mund të jetë kërcënues për jetën, nga sëmundje të tjera më pak serioze.

Gjetjet e reja sugjerojnë se testi, i zhvilluar nga një ekip ndërkombëtar mjekësh dhe shkencëtarësh, mund të lejojë që fëmijët e sëmurë në mbarë botën të diagnostikohen më shpejt dhe të marrin trajtim më të mirë duke reduktuar kohën që punonjësit e kujdesit shëndetësor duhet të presin për analizat e gjakut.

‘Megjithë hapat e mëdhenj përpara në teknologjinë mjekësore, kur një fëmijë sillet në spital me ethe, qasja jonë fillestare është trajtimi i bazuar në ‘përshtypjet’ e mjekut për shkaqet e mundshme të sëmundjes së fëmijës. Si mjekë, ne duhet të marrim vendime të shpejta për trajtimin, shpesh bazuar në simptomat e fëmijës, informacionin nga prindërit dhe trajnimin e përvojën tonë mjekësore. Por ne mund të mos e dimë nëse ethet janë bakteriale, virale apo diçka tjetër deri disa orë ose ditë pasi fëmija është shtruar, kur rezultatet e testit të lexohen. Vonesat e tilla mund t’i pengojnë pacientët të marrin trajtimin e duhur herët, kështu që ekziston një nevojë e qartë dhe urgjente për të përmirësuar diagnostikimin. Përdorimi i kësaj qasjeje të re, pasi të përkthehet në pajisjet në afërsi, mund të jetë transformues për kujdesin shëndetësor.’

Testi diagnostikues funksionon duke analizuar ‘shprehjen e gjeneve’ të pacientit, sipas gjetjeve të reja të ekipit të përfshirë, të cilat u publikuan në revistën Cell Press Med.

Ekspertët pas saj përdorën të dhëna nga disa mijëra pacientë, duke përfshirë më shumë se 1000 fëmijë që kishin një sëmundje infektive ose inflamatore, për të identifikuar se cilat gjene kryesore ishin ‘ndezur’ ose ‘fikur’ në përgjigjen e tyre ndaj një sërë sëmundjesh, shkruan ‘The Guardian’.

Studiuesit analizuan të dhënat nga 1212 pacientë me 18 sëmundje, duke përfshirë virusin sincicial të frymëmarrjes (RSV) dhe tuberkulozin.

Nga kjo, ata ishin në gjendje të zbulonin se cilat gjene kyç ishin ndezur ose fikur si përgjigje e trupit ndaj sëmundjeve dhe për të identifikuar nënshkrimin molekular të sëmundjes. Mësimi u aplikua më pas për të identifikuar modelet që lidhen me kushte specifike, duke u fokusuar në 161 gjene.

Formula u testua në 411 fëmijë që u shtruan në spital me sepsë ose infeksione të rënda të shkaktuara nga 13 nga 18 sëmundje.

Related posts

Si ta ndaloni dhimbjen e kokës pa përdorur asnjë ilaçë

admin

Ja ushqimet me më shumë pesticide dhe mënyra e thjeshtë për t’i larguar ato

admin

Pse duhet të konsumoni sa më shumë sardele, sipas dietologëve

rezart morina