RTV AHIRETI
LajmeRajon dhe Botë

Zvicër – Banka Kombëtare humbje rekord, më e madhja që nga viti 1907

zvicer-–-banka-kombetare-humbje-rekord,-me-e-madhja-qe-nga-viti-1907

Banka Kombëtare e Zvicrës (SNBN.S) raportoi një humbje prej 95,2 miliardë franga zvicerane (100,08 miliardë dollarë) në gjysmën e parë të vitit, humbja më e madhe gjashtëmujore që nga themelimi i bankës në 1907, sipas BBC.

Rënia e tregut të aksioneve, e çmimeve të bonove dhe vlerësimi i frangut ndikuan ndjeshëm në uljen e vlerës së zotërimeve të bankës në valutë të huaj.

SNB raportoi një humbje prej 62.4 miliardë franga, në tremujorin të dytë

“Humbja është historike, por pjesa më e madhe e saj është një humbje e parealizuar që lidhet me vlerësimet më të ulëta të obligacioneve dhe aksioneve”, tha ekonomisti i “Credit Suisse”, një bankë globale investimesh dhe shërbimesh financiare, Maxime Botteron, duke shtuar se rezultati nuk ka gjasa të jetë një shqetësim për SNB-në.

“Unë nuk mendoj se kjo do të ketë ndonjë efekt në politikën monetare të SNB-së, ndikimi i vetëm mund të jetë në financat publike pasi rimbursimet e SNB-së për qeverinë dhe mund të kenë një nivel më të ulët vitin e ardhshëm”, shtoi ai.

Si një bankë qendrore, SNB-ja nuk mund të ketë probleme likuiditeti, sepse mund të përmbushë detyrimet e saj të pagesave duke shtypur para.

Në gjysmën e parë të vitit, SNB-ja pati një humbje prej 97.4 miliardë dollarësh nga pozicionet e saj në valutë të huaj, aksionet e saj dhe portofoli i obligacioneve, ndërsa realizoi një fitim prej 2.4 miliardë frangash në zotërimet e saj të arit.

Por situata u përkeqësua nga një humbje prej 10.3 miliardë për shkak të kursit të këmbimit, pasi forcimi i frangut uli më tej vlerën e investimeve të huaja.

Një zëdhënës i SNB-së tha se humbja nuk kishte asnjë ndikim në mandatin e stabilitetit të çmimeve të bankës.

Kreu i SNB-së, Thomas Jordan deklaroi vitin e kaluar se realizimi i fitimeve nuk ishte qëllimi i SNB-së dhe se nuk do të ndikonte në objektivin e politikës së saj monetare për të mbajtur inflacionin nën 2%.

“Mandati i politikës monetare të SNB-së ka gjithmonë përparësi dhe mund të ketë gjithashtu raste kur përmbushja e këtij mandati nënkupton pranimin e humbjeve”, u tha ai aksionerëve të bankës në prill 2021.

Në qershor, banka qendrore rriti normat e interesit për herë të parë në 15 vjet duke synuar të kontrollojë inflacionin në rritje. /atsh

Related posts

Macron: Franca do të tërheqë trupat dhe ambasadorin nga Nigeri

rezart morina

Projektligji për KPM-në, AGK: Qortimi nga KiE rezultat i tendencës së Qeverisë për të kontrolluar mediat

RTI

Rrjedhjet në ”Nord Stream 1” dhe 2 rrisin çmimin e gazit në Evropë

admin