RTV AHIRETI
Shëndetësi

A mund ta trashëgojmë sëmundjen mendore? Ja çfarë thonë studimet

a-mund-ta-trashegojme-semundjen-mendore?-ja-cfare-thone-studimet

Shëndeti, sot kuptohet si produkt i ndërveprimit midis gjenetikës dhe mjedisit. Ne gjithashtu e dimë se ajo që është e trashëgueshme shpesh nuk është sëmundja, por vullneti për të vuajtur prej saj.

Probabiliteti për të trashëguar sëmundje mendore: skizofreni

Skizofrenia është një sëmundje serioze mendore që prek disa funksione të trurit si të menduarit, perceptimin, emocionet dhe sjelljen. Simptomat e saj i përkasin çrregullimeve psikotike, duke bërë që pacientët të humbin kontaktin me realitetin.

Ne vlerësojmë se 1% e popullsisë vuan nga skizofrenia. Gjithashtu, bazuar në studime të ndryshme, vlerësohet se në 40% të pasardhësve të baballarëve dhe nënave skizofrenë do të shfaqet kjo sëmundje. 15% e tjerë do të paraqesin anomali psikike, por jo të njëjtën sëmundje.

Ndër binjakët bivitelinë, përqindja e incidencës është e qëndrueshme. Ndër univitelinat, përputhshmëria është 80%. Prandaj konsiderohet të jetë një trashëgimi recesive, me depërtim jo të plotë të gjenit ose gjeneve bartës.

Probabiliteti për të trashëguar çrregullim bipolar

Njerëzit me çrregullim bipolar karakterizohen nga luhatje të pazakonta të humorit. Është një nga sëmundjet mendore më të frikshme.

Njerëzit me çrregullim bipolar ndonjëherë ndihen shumë të lumtur dhe “të gjallë”. Ata janë gjithashtu shumë më energjikë dhe aktivë se zakonisht. Kjo është ajo që ne e quajmë një episod maniak. Njerëzit me çrregullim bipolar mund të ndihen shumë të trishtuar dhe “të dëshpëruar”. Të kesh pak energji dhe të jesh shumë më pak aktiv se zakonisht. Ky njihet si një episod depresiv.

0.4% e popullsisë ka çrregullim bipolar. Ekziston rreziku që sëmundja të rritet kur prindërit vuajnë prej saj. Përputhja është 95% midis binjakëve univitelinë. Duket të jetë një trashëgimi e tipit dominant, me depërtim jo të plotë të gjenit.

Sa është probabiliteti për të trashëguar oligofreninë?

Shumica e oligofrenive të thella (80%) janë për shkak të shkaqeve ekzogjene. Me fjalë të tjera, tek aksidentet ose sëmundjet në jetën intrauterine ose në fëmijërinë e hershme. Prandaj, ato nuk janë të trashëguara.

80% e oligofrenive të lehta ose të moderuara janë të lidhura me trashëgiminë. Këta janë fëmijë të njerëzve me IQ të ulët. 80% e fëmijëve kanë prapambetje mendore kur babai dhe nëna janë oligofrenikë. Vetëm 40% paraqesin një vonesë të tillë kur vetëm babai ose nëna janë oligofrenike.

Një faktor negativ është se oligofrenikët shpesh bashkohen me njëri-tjetrin. Pra, probabiliteti i lidhur gjenetik fillon. Kjo është kështu sepse është shumë e vështirë të gjesh çifte në të cilat distanca e IQ-së është shumë e madhe. Mënyra e trashëgimisë është recesive. Trashëgimi i sëmundjeve mendore, si oligofrenia, është i mundur, edhe nëse vjen kryesisht nga shkaqe ekzogjene.

Po sëmundjet e tjera mendore si neurozat?

Neurozat janë reaksione anormale eksperimentale, rezultat i rrethanave. Prandaj, ato nuk janë të lidhura me masën gjenetike. Shumësia e neurozave në të njëjtën pemë familjare priret të shpjegohet me “trashëgiminë e rreme”. Është një iluzion i krijuar pas një “ngjitjeje emocionale” në një kontekst familjar që është i favorshëm për këtë.

Ka paraardhës të trashëguar në 70% të neurozave. Përputhshmëritë në binjakët univitelinë janë 83%, por vetëm 23% në binjakët bivitelinë. Hipoteza e një “ngjitjeje emocionale” do të mbetej në pikëpyetje.

Siç mund ta shohim, është e mundur të trashëgohen sëmundjet mendore. Disa kanë më shumë gjasa se të tjerët të jenë. Studimet e binjakëve dhe historia familjare kanë treguar se sëmundjet mendore kanë një kontribut të ndryshueshëm gjenetik.

Related posts

Pse pjepri është zgjidhja perfekte për shëndetin!

admin

Pse është e rëndësishme të shmangni perimet e trajtuara me pesticide

admin

A duhen ruajtur frutat e thata në frigorifer, ja ç’rekomandojnë ekspertët

admin