RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Alarmon ASK: 106 mijë të rinj në Kosovë të shkëputur krejtësisht nga tregu i punës

alarmon-ask:-106-mije-te-rinj-ne-kosove-te-shkeputur-krejtesisht-nga-tregu-i-punes

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka ngritur alarmin për një kategori të shoqërisë mjaft të rrezikuar.

Bëhet fjalë për të rinj (të moshës 15 deri 24 vjeç) që nuk janë as në shkollim, as të punësuar dhe as në ndonjë trajnim.

“Rrafsh 106 mijë e 287 të rinj janë në këtë kategori”, thuhet në raportin e ASK-së, “Anketa e Fuqisë Punëtore”.

Të rinjtë e këtij grupi (NEET) përfshijnë të rinjtë që nuk janë të punësuar, nuk ndjekin shkollën, as nuk trajnohen, që do të thotë se ata janë krejtësisht të shkëputur nga tregu i punës dhe nuk marrin pjesë as në sistemin arsimor.“Përqindjet e larta të këtij grupi në popullsinë e të rinjve rrisin shqetësimet në lidhje me punësimin e të rinjve në të ardhmen pasi tregon shkëputje nga tregu i punës.

Përveç kësaj, një numër i madh i të rinjve të pa angazhuar në vendet me papunësi të lartë të të rinjve, siç është Kosova, mund të shkaktojë uljen e fitimeve për shkak të rritjes së konkurrencës, si dhe ka mundësi t’i kontribuojë problemeve sociale”, vlerëson ASK në këtë raport.

Related posts

BE i jep Ukrainës 1.5 miliardë euro pas sulmeve të fundit ruse

rezart morina

Pasuria e Konjufcës: Tri banesa, tri parcela toke e shtëpi

rezart morina

Krerët e Komuniteteve Shqiptare Islame të Diasporës u dekoruan me certifikata falenderimi nga Kryetari Spahiu

admin