RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Alex Whiting zëvendëson Jack Smithin në pozitën e kryeprokurorit të Speciales

alex-whiting-zevendeson-jack-smithin-ne-poziten-e-kryeprokurorit-te-speciales

Alex Whiting do të zëvendësojë Jack Smithin e dorëhequr në pozitën e kryeprokurorit të Speciales.

Kjo u bë me dije në një komunikatë për media nga Gjykata Speciale, shkruan lajmi.net.

Specialja ka treguar edhe përvojën e kaluar të personit që tanimë do të udhëheq me organin e akuzës.

Komunikata e plotë:

Alex Whiting zëvëndëson Jack Smith dhe bëhet Ushtrues Detyre i Prokurorit të Specializuar në Zyrën e Prokurorit të Specializuar (ZPS).

Z. Whiting do të ushtrojë funksionet e Ushtruesit të Detyrës të Prokurorit të Specializuar deri në emërimin e një Prokurori të Specializuar të ri. Ai ka saktësisht të njëjtat kompetenca me ato të një Prokurori të Specializuar dhe nuk do të ketë ndërprerje të punës së ZPS-së në asnjë aspekt.

Z Whiting, 58 vjeç, është prokuror me kombësi franko-amerikane me përvojë të gjerë në procedime penale në nivel vendor dhe ndërkombëtar. Ka punuar në ZPS që nga qershori i vitit 2019, fillimisht si Udhëheqës i Hetimeve, dhe duke filluar nga muaji gusht 2020 si Zëvëndës Prokuror i Specializuar.

Z. Whiting ka ardhur në ZPS nga Fakulteti Juridik i Harvardit, ku ka punuar si profesor i praktikës ligjore që nga viti 2013.

Midis vitit 2010 dhe 2013, z. Whiting ka qenë pjesë e Zyrës së Prokurorit në GJPN ku ka punuar fillimisht si Koordinator i Hetimeve, duke mbikqyrur të gjitha hetimet, dhe pastaj si Koordinator i Procedimeve Penale, duke mbikqyrur të gjitha ndjekjet penale.

Përpara se të bëhej pjesë e GJPN-së, Z. Whiting ka dhënë mësim për tre vite si ndihmës profesor juridik i praktikës në Fakultetin Juridik të Harvardit.

Midis vitit 2002 dhe 2007, z. Whiting ka punuar për Tribunalin Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë (TPNJ) ku ka qenë kryeprokurori i çeshtjes në gjykimin e Fatmir Limaj, Isak Musliu, dhe Haradin Bala, dhe kryeprokuror i çeshtjes në gjykimet e Milan Martiq dhe Dragomir Millosheviq.

Përpara se të bëhej pjesë e TPNJ-së, Z. Whiting ka qenë prokuror federal në SHBA, fillimisht në Departamentin e Çeshtjeve Penale në Divizionin për të Drejtat Civile në Uashington DC dhe pastaj me Zyrën e Prokurorit të SHBA-së në Boston, Massachusetts, ku është përqëndruar në raste të krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Z. Whiting është i diplomuar nga Kolegji Yale dhe nga Fakulteti Juridik i Yale.

Z. Smith largohet nga ZPS-ja dhe merr postin e Këshilltarit Special në Shtetet e Bashkuara për të mbikqyrur dy hetime penale në zhvillim, i emëruar në këtë post nga Prokurori i Përgjithshëm i Shteteve të Bashkuara, Merrick B. Garland.

Z Smith është emëruar Prokuror i Specializuar në maj të vitit 2018 dhe ka marrë funksionet e tij në shtator 2018.

Related posts

Kovaçevski: Përfundimi i negociatave me BE-në deri në vitin 2030, objektiv i Maqedonisë së Veriut

admin

Forcat paramilitare në Sudan: Ushtarët egjiptianë do t‘i dorëzojmë kur të normalizohet situata

rezart morina

Rruga e re që do të lidhë Prizrenin e Tetovën, ndahen 2 milionë euro për këtë vit

admin