RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Çfarë e shkakton kancerin e mushkërive?

​cfare-e-shkakton-kancerin-e-mushkerive?

Ka më shumë se 200 lloje të kancerit dhe ndër më vdekjeprurësit është kanceri i mushkërive.

Sëmundja rrallë prodhon shenja paralajmëruese në fazat e hershme, duke e bërë më të vështirë zbulimin në një kohë kur është ende e shërueshme.

Në kohën kur shfaqen simptoma shqetësuese, si pneumonia e përsëritur ose bronkiti, kanceri ndoshta tashmë është përhapur.

Megjithatë, ka disa shenja dhe simptoma që mund të tregojnë se tumori po ushtron presion në zemër.

Palpitacionet e zemrës dhe kanceri i mushkërive

Palpitacionet e zemrës përkufizohen si pulsime të shpejta ose rrahje anormale të shpejta ose të çrregullta të zemrës.

Pacientët shpesh i përshkruajnë rrahjet si rrahje të shpejta në gjoks, rrahje zemre të anashkaluara ose një ndjenjë pulsimi në gjoks.

Sipas Rishikimit Evropian të Kardiologjisë (ECR), palpitacionet janë të zakonshme te njerëzit me kancer.

Megjithatë, rrahjet e zemrës nuk do të thotë se keni kancer të mushkërive.

Stresi, ushtrimet, mjekimet dhe disa faktorë të tjerë të përkohshëm mund të çojnë gjithashtu në këtë ndjenjë të trokitjes së shpejtë.

Shenja të tjera të kancerit të mushkërive

Duke qenë se palpitacionet janë një shenjë e rrallë paralajmëruese, mjekët rekomandojnë që të keni kujdes për shenja të tjera paralajmëruese të kësaj sëmundjeje.

Këto mund të përfshijnë një infeksion jashtëzakonisht të gjatë të gjoksit, kollitjen e gjakut ose dhimbje gjatë frymëmarrjes dhe kollës.

Humbja e oreksit, humbja e peshës pa ndonjë arsye të njohur, lodhja dhe problemet e gëlltitjes janë gjithashtu simptoma të mundshme të kancerit të mushkërive.

Çfarë e shkakton kancerin e mushkërive?

Kanceri i mushkërive ndodh kur shkaku i kancerit shkakton rritjen e qelizave jonormale në mushkëri. Në shumicën e rasteve të kancerit të mushkërive, kancerogjeni (agjenti që shkakton kancer) që stimulon rritjen e tumorit është tymi i cigares.

Pirja e duhanit kontribuon më së shumti në kancerin e mushkërive, duke zënë 80 deri në 90 për qind të të gjitha rasteve.

Megjithëse kanceri i mushkërive në përgjithësi nuk është i trashëguar, disa mutacione mund të shkaktojnë që disa njerëz të zhvillojnë këtë kancer.

Ekspozimi i radonit (element kimik radioaktiv) është shkaku i dytë kryesor i kancerit të mushkërive, i ndjekur nga ekspozimi ndaj kimikateve toksike.

Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun nëse shfaqni ndonjë simptomë që lidhet me këtë sëmundje.

Related posts

A keni nivel të lartë të sheqerit? Uleni atë me vetëm dy përbërës

admin

Mësoni sa duhet ta keni presionin e gjakut sipas moshës që keni

admin

Problemet shëndetësore që s’duhet të injorohen

admin