RTV AHIRETI
Shëndetësi

Çfarë është makulopatia: simptomat dhe trajtimet

cfare-eshte-makulopatia:-simptomat-dhe-trajtimet

Makulopatia është çdo sëmundje që prek makulën e syrit, atë pjesë në qendër të retinës që është përgjegjëse për sigurimin e një vizioni qendror të dallueshëm për të lexuar mirë, drejtuar, njohur njerëzit, për shembull.

Makulopatitë mund të jenë të trashëguara (si distrofia makulare juvenile, distrofia vitelliforme, distrofia makulare pseudoinflamatore e Sorsby, distrofia makulare e tipit flutur, distrofia makulare e Karolinës së Veriut) ose e fituar. Këto të fundit ndodhin për shkak të degjenerimit të lidhur me moshën, infeksioneve, inflamacioneve, traumave, miopisë së rëndë, problemeve vaskulare apo pasojave të ndërhyrjeve dhe terapive farmakologjike.

Simptomat e makulopatisë janë të ndryshme. Pacientët zakonisht ankohen për humbje të funksionit qendror të shikimit, me një zonë të mos-vizionit në qendër të fushës vizuale. Simptoma të tjera mund të jenë, për shembull, shtrembërimi i imazheve, një perceptim i gabuar i objekteve që shikohen dhe të tjera. Kur vëreni probleme me shikimin e këtyre përmasave, është mirë të bisedoni për këtë me mjekun tuaj, i cili me siguri do të dijë se si ta drejtojë çdo pacient te profesionisti i duhur, në këtë rast një okulist.

Makulopatitë mund të diagnostikohen nëpërmjet ekzaminimit të fundusit, testit të Amsler-it dhe llojeve të tjera të testeve dhe ekzaminimeve instrumentale si angiografia OCT, OCT, angiografia jeshile indociane dhe fluoroangiografia. Falë një diagnoze në kohë është e mundur të ndërhyhet me trajtimin më të mirë për makulopatinë e identifikuar. Për çdo lloj, në fakt, është mirë të ndërhyhet me trajtime më të mira: duhet thënë se për disa lloje makulopatie nuk ka kura përfundimtare, por vetëm trajtime për përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientëve.

Për parandalimin e këtyre sëmundjeve, okulistët rekomandojnë: mos pirjen e duhanit, ngrënien e ushqimeve të pasura me vitaminë C, vitaminë E, luteinë, zink, Omega 3 dhe Omega 6, duke ndjekur një dietë të ulët në yndyrë shtazore dhe të pasur me fruta të freskëta, arra dhe perime gjethe jeshile. bëni aktivitet fizik, mbroni sytë nga dielli në det dhe në mal, veçanërisht në verë kur rrezet janë më të forta dhe potencialisht më të dëmshme, edhe për shëndetin e jetës dhe jo vetëm për atë të lëkurës.

Related posts

Sa dëm i shkaktoni trupit kur nuk hani mëngjes?

rezart morina

A është e dëmshme kërcitja e gishtave

rezart morina

Xhenxhefili, erëza që eliminon dhimbjet e barkut

RTI