RTV AHIRETI
Shëndetësi

Çfarë është psiko-onkologjia? Si mund të ndihmojnë këta specialistë në trajtimin e sëmundjeve të rënda

cfare-eshte-psiko-onkologjia?-si-mund-te-ndihmojne-keta-specialiste-ne-trajtimin-e-semundjeve-te-renda

Kanceri dhe trajtimet mjekësore që lidhen me të mund të sjellin jo vetëm shumë ndryshime fizike, por edhe psiko-sociale. Personi që kalon në udhëtimin e kancerit mund të ndiejë dhimbjen fizike dhe lodhjen, por familja e tyre gjithashtu do të duhet të përballet me të gjithë pasigurinë që sjell.

Ankthi, depresioni, një tendosje në marrëdhëniet dhe shumë më tepër mund të ndikojnë në jetë. Në këtë rast, ndërhyrjet psikosociale bëhen vendimtare jo vetëm për pacientët, por edhe për familjet e tyre. Ky boshllëk plotësohet nga psiko-onkologjia, një disiplinë relativisht e re ndërdisiplinore. Këtu është gjithçka që duhet të dini për këtë specialitet të kancerit, si është i dobishëm dhe kur duhet të kërkoni ndihmën e tyre:

Çfarë është psiko-onkologjia?

Sipas Shoqatës Amerikane të Onkologjisë Psikosociale, Onkologjia Psikosociale mund të përkufizohet si “një specialitet i kancerit që trajton shumëllojshmërinë e çështjeve psikologjike, të sjelljes, emocionale dhe sociale që lindin për pacientët me kancer dhe të dashurit e tyre”. Një sërë faktorësh mund të ndikojnë në llojin e shqetësimit, kjo mund të përfshijë llojin e kancerit, ku janë pacientët në jetën e tyre dhe mekanizmat e tyre përballues. Ata kanë përcaktuar gjithashtu dimensionet psikologjike të kancerit në dy termat më të gjerë. E para është përgjigja emocionale e pacientëve dhe familjeve të tyre. E dyta janë vështirësitë emocionale, të sjelljes dhe psikosociale. Onkologjia psikosociale mund të ndihmojë në adresimin e të gjitha këtyre dimensioneve.

Përfitimet e psiko-onkologjisë

Një psiko-onkolog është një profesionist i trajnuar për të ofruar ndërhyrje të specializuara për njerëzit që janë diagnostikuar me kancer dhe familjet e tyre. Kjo fillon që nga momenti i diagnozës përmes trajtimit dhe më tej. Fokusi i tyre mbetet në aspektet psiko-sociale të pacientëve dhe familjeve të tyre. Qëllimi i tyre është të kuptojnë nevojat fizike dhe psikologjike, të ndihmojnë njerëzit të përballen me humbjen, të mësojnë strategjitë e përballimit dhe të krijojnë elasticitet.

Një psiko-onkolog do të jetë në gjendje t’u ofrojë klientëve të tyre përfitimet e mëposhtme:

Ndihmon në përballimin e diagnozës dhe trajtimit

Ndihmon për t’u përshtatur me ndryshimin dhe humbjen

Trajtimi i çështjeve të imazhit të trupit, ndryshimeve në marrëdhëniet personale dhe profesionale

Ndihmoni me trishtimin, zemërimin, ankthin dhe depresionin

Ndihmoni me strategjitë e menaxhimit të dhimbjes, lodhjen dhe efektet anësore të trajtimit

Përballuni me pasigurinë, duke përfshirë frikën nga përsëritja, sëmundjet e avancuara dhe kujdesi në fund të jetës

Si të dalloni shenjat e shqetësimit

Ankthi ose sulme paniku

Frika nga e ardhmja ose ndjenja e pafuqishme ose e pashpresë

Vështirësi në trajtimin e simptomave, trajtimit ose procedurave të tjera mjekësore

Humbja e oreksit

Mungesa e interesit për aktivitetet e tjera të pëlqyera ose jetën në përgjithësi

Problemet e komunikimit ose çështjet e rregullimit

Probleme me imazhin e trupit

Ndjeheni me gjakftohtësi dhe nervozizëm

Mendime për vetëlëndimin

Probleme me gjumin.

Related posts

Sa ujë duhet të pini gjatë ditëve të nxehta

rezart morina

Farat e pjeprit, vlerat shëndetësore dhe si t’i përdorni

admin

Si të pastroni enët e gjakut me një trajtim të thjeshtë natyral

admin