RTV AHIRETI
Shtojca

Dhimbja e veshit te fëmijët, shkaqet dhe si ta trajtojmë

dhimbja-e-veshit-te-femijet,-shkaqet-dhe-si-ta-trajtojme

E fortë, e vazhdueshme, e papritur, e qëndrueshme: dhimbja e veshit është një çrregullim që mund të ketë karakteristika të ndryshme dhe që është shumë i zakonshëm tek fëmijët, në të gjitha moshat. Në shumicën e rasteve, dhimbja është veçanërisht e bezdisshme dhe e padurueshme. Shpesh varet nga otiti, por mund të lidhet edhe me shkaqe të tjera. Është e rëndësishme të mos e nënvlerësoni dhe të mos minimizoni bezdinë e shprehur nga i vogli.

Për çfarë bëhet fjalë

Dhimbja e veshit, e cila në termat mjekësorë quhet otalgji, është një simptomë e shpeshtë tek fëmijët, veçanërisht tek ata shumë të vegjël dhe tek ata që frekuentojnë kopshtin. Siç kujtojnë ekspertët e Irccs Burla Garofalo të Triestes, shpesh varet nga acarimi i daulles së veshit, i cili nga ana tjetër mund të shkaktohet nga prania e një ftohjeje dhe mund të shoqërohet me temperaturë. Megjithatë, në disa raste, shkaku i dhimbjes është otiti, i cili është një proces inflamator që prek një nga strukturat e veshit. Tek fëmijët që shkojnë në pishinë, mbi të gjitha është i shpeshtë otiti i jashtëm, pra inflamacioni i lëkurës që rreshton kanalin e veshit, ndërsa në dimër mbizotëron otiti i mesëm, i cili prek pjesën më të brendshme të veshit.

Simptomat e otalgjisë

Dhimbja e veshit tek fëmijët mund të shoqërohet me simptoma të tjera përveç dhimbjes (e cila tenton të përkeqësohet – veçanërisht gjatë natës – kur prekni zonën), si kruajtje dhe një perceptim i mbytur i tingujve. Ndonjëherë, sekrecionet dhe / ose gjaku në kanalin e veshit mund të vërehen gjithashtu në prani të otitit. Tek fëmijët e vegjël, otalgjia mund të shkaktojë të qara të pashpjegueshme dhe të pangushëllueshme.

Kur kemi nevojë për një pediatër

Në prani të simptomave të dyshimta këshillohet të kontaktoni pediatrin, i cili do të jetë në gjendje të vizitojë fëmijën dhe të bëjë diagnozën. Në përgjithësi, trajtimi i dhimbjes së veshit tek fëmijët përfshin përdorimin e qetësuesve të dhimbjes, shpesh në formën e pikave. Për otitis media, siç shpjegohet nga mjekët e spitalit Bambin Gesù në Romë, mund të shtohet edhe aplikimi i pikave me bazë kortizoni dhe mundësisht antibiotikëve, nëse origjina është bakteriale. Në rast të të ftohtit këshillohet larja dhe mundësisht përdorimi i sprajit.

Ndonjëherë dhimbja e veshit tek fëmijët vjen nga sëmundje që nuk prekin drejtpërdrejt veshët, por zonat fqinje, si bajamet dhe sinozitin.

Related posts

Dëshironi të shihni mesazhe të fshira në WhatsApp? Ja si veprohet

admin6

Është mirë ta dini

admin

Këto fruta të pyllit bëjnë mrekulli në trupin tonë

admin