RTV AHIRETI
Shëndetësi

Ja se kur është koha e duhur që fëmijët të mbajnë proteza

ja-se-kur-eshte-koha-e-duhur-qe-femijet-te-mbajne-proteza

Prindërit shpesh janë të interesuar nëse fëmija i tyre duhet të mbajë proteza dhe kur është koha ideale për të korrigjuar parregullsitë në dhëmbë. Rregullimi i saktë i dhëmbëve dhe marrëdhënia e nofullave është e rëndësishme dhe jo vetëm estetike, mundëson mirëmbajtjen më të lehtë të higjienës dhe në këtë mënyrë ruajtjen e shëndetit të dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Parregullsitë ortodontike, nëse janë të pranishme, mund të çojnë në një sërë problemesh të tjera.

Dhëmbët dhe nofullat e pozicionuara në mënyrë jo të duhur janë sëmundje orale. Më të ndjeshëm janë fëmijët që kanë një predispozitë trashëgimore, por edhe zakonet e këqija mund të ndikojnë ndjeshëm në zhvillimin e këtyre parregullsive. Një nga zakonet e këqija më të zakonshme është thithja e gishtit të madh dhe të gishtit, pastaj frymëmarrja me gojë, thithja e sendeve, shtypja e gjuhës në dhëmbë, përdorimi afatgjatë i biberonit.

Prindërit ose kujdestarët duhet të punojnë për t’i larguar fëmijët nga zakonet e këqija nëse ekzistojnë, në mënyrë që dhëmbët të zhvillohen normalisht. Gjithashtu, përtypja e ushqimit është e rëndësishme për zhvillimin e duhur të dhëmbëve dhe nofullave. Ortodoncia është një degë e stomatologjisë që merret me korrigjimin e parregullsive të nofullave dhe dhëmbëve. Terapia ortodontike kryhet duke përdorur aparate ortodontike. Këto janë mjete ndihmëse të planifikuara posaçërisht dhe në mënyrë specifike me të cilat korrigjohen parregullsitë e nofullave dhe dhëmbëve.

Çfarë protezash ka, kur vendosen dhe për sa kohë

Drejtimi i dhëmbëve mund të bëhet me mbajtëse të lëvizshme. Koha e duhur për të filluar terapinë ortodontike është kur stomatologu vlerëson, në varësi të llojit të parregullsisë. Ndërsa protezat e lëvizshme janë kryesisht të rezervuara për fëmijët më të vegjël, me dhëmbë të përzier, dhe vendosen kryesisht rreth moshës 7-9 vjeç. Protezat fikse zakonisht vendosen në një moshë më të vonë, kur mbaron ndryshimi i dhëmbëve, pas daljes së javëve, kryesisht pas moshës 12-13.

Praktikisht nuk ka kufi moshe për terapinë me proteza fikse, nëse ka indikacione për të. Dhëmbët gjithashtu mund të ndryshojnë më vonë. Aparatet fikse zakonisht përdoren për një vit e gjysmë deri në dy vjet, kohëzgjatja e terapisë vlerësohet nga mjeku ortodont. Gjatë kohëzgjatjes së trajtimit, prindërit e sjellin fëmijën për kontroll dhe rregullim të aparatit, zakonisht një herë në muaj.

Është e rëndësishme që prindërit dhe fëmija të jenë të trajnuar mirë për ruajtjen e higjienës orale, gjatë terapisë, në mënyrë që higjiena e gojës dhe e dhëmbëve të funksionojë, në mënyrë që ushqimi dhe depozitat të mos ngecin në kllapat e aparatit fiks.

Më së miri do të ishte që parregullsitë ortodontike të vëreheshin në kohë, gjatë një ekzaminimi të rregullt dentar, sepse ndërkohë që rritja dhe zhvillimi i nofullave vazhdon, veprimi parandalues ​​dhe terapeutik mund të jetë shumë më efektiv. Megjithatë, edhe më vonë në jetë, ai mund të jetë efektiv dhe pozicioni i dhëmbëve dhe zhvillimi i nofullave mund të drejtohen në mënyrë korrekte. Sot ka gjithnjë e më shumë pacientë të rritur që kanë zgjidhur me sukses parregullsitë e tyre ortodontike.

Në të kaluarën fëmijëve u vinte turp të mbanin proteza dhe e kishin shumë të vështirë t’i pranonin, sot tendencat janë pak më ndryshe dhe mund të thuhet se protezat fikse po bëhen shumë të njohura tek adoleshentët. Një përzgjedhje e gjerë materialesh dhe ngjyrash kontribuon shumë në pranimin më të lehtë të protezave nga fëmijët.

Related posts

Uji me klor sjell sëmundje kancerogjene, dëme nervore, dëmton shikimin

admin

Këto ushqime duhet t’i hani për ta mbajtur zemrën tuaj të shëndetshme

rezart morina

Shmangiuni këtyre gabimeve të mëngjesit

admin