RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Kur dhimbja e kokës sinjalizon një tumor në tru?

​kur-dhimbja-e-kokes-sinjalizon-nje-tumor-ne-tru?

Shkaqet e dhimbjeve të kokës dhe migrenës mund të jenë të ndryshme, ndaj kur i ndjeni, sigurisht që nuk mendoni për skenarin më të keq të mundshëm.

Ju mund të mendoni se nuk keni pirë ujë të mjaftueshëm, se nuk keni fjetur mjaftueshëm ose se jeni thjesht nën stres që shkakton tension në trupin tuaj. Por a mund të jetë një dhimbje koke e fortë një simptomë e një tumori të trurit?

Neuro-onkologu Alyx Porter vëren se një dhimbje koke duhet të jetë mjaft e rëndë për t’u konsideruar si shenjë e një tumori primar të trurit. Ai shton se kafka është një hapësirë fikse, kështu që në të ka vend vetëm për trurin, lëngun kurrizor dhe gjakun.

Nëse do të kishte ndonjë gjë tjetër në kafkë, presioni do të krijohej në enët e gjakut dhe nervat, dhe tumori do të duhej të bëhej mjaft i madh përpara se një person të ndjente presionin intrakranial të krijuar nga lëngu kurrizor në kafkë dhe indin e trurit, thotë ai.

Përveç kësaj, dhimbja e kokës është rrallë simptoma e parë ose e vetme e një tumori primar të trurit.

“Është shumë më e zakonshme që njerëzit të kenë simptoma të tjera neurologjike që vijnë së bashku me dhimbjen e kokës,” thotë Porter për Prevention. Ndër këto simptoma janë

-konvulsione

-ndryshime në shikim

-dobësi në njërën anë të trupit

-të folurit të paqartë.

Një person ndoshta do ta dinte se diçka nuk shkon përpara se të ketë një dhimbje koke të keqe. Përveç kësaj, tumoret beninje të trurit priren të rriten ngadalë dhe ndonjëherë nuk kanë nevojë të hiqen, varësisht se sa shkatërruese janë simptomat.

Neurokirurgu Cameron Brennan vëren se ndërsa dhimbjet e kokës janë të zakonshme, tumoret e trurit janë të rralla. Ai shton se përafërsisht pesë nga 100.000 njerëz në vit diagnostikohen me një lloj tumori të trurit, ndërsa një në shtatë njerëz raportojnë një migrenë çdo vit.

Brennan thotë se tumoret beninje shpesh janë plotësisht të shërueshme ose mund të kontrollohen gjatë jetës së një personi. Ai thotë se edhe llojet më të këqija të tumoreve të trurit kanë një gamë të gjerë prognozash.

Si duket një dhimbje koke e shkaktuar nga një tumor në tru?

Brennan shpjegon se nuk ka asnjë model të vetëm që dallon një dhimbje koke të shkaktuar nga një tumor i trurit nga një shumëllojshmëri e dhimbjeve normale të kokës.

I vetmi ndryshim mund të jetë presioni në kokë që rritet kur kemi të bëjmë me një dhimbje koke të shkaktuar nga një tumor në tru. Po kështu, gjëra të tilla si teshtitja, e qeshura dhe përkulja mund të përkeqësojnë një dhimbje koke të zakonshme.

Por Porter shton se një dhimbje koke e shkaktuar nga një tumor në tru nuk ka gjasa të ndodhë gjatë ditës, por mund ta zgjojë një person në mes të natës ose në orët e hershme të mëngjesit.

Megjithatë, vetëm kjo nuk është shkak për alarm, por duhet të shqetësohet kur shfaqen simptoma të tjera neurologjike së bashku me dhimbjen e kokës.

Brennan vëren se është gjithashtu e rëndësishme të përcaktohet se sa kohë ka vazhduar dhimbja e kokës. Nëse zgjat për një kohë të gjatë dhe simptomat janë të tmerrshme, mund të tregojë një dhimbje koke beninje.

Kur duhet të shkoni te mjeku?

Nëse papritmas keni dhimbjen më të rëndë të kokës që keni pasur ndonjëherë, ose nëse ajo vjen me dhimbje në qafë, të vjella, temperaturë të lartë, të folur të paqartë, konfuzion ose mpirje ose dobësi, telefononi ndihmën e shpejtë pasi ka një sërë gjërash që mund të kërkojnë vëmendje të menjëhershme.

Por edhe kur nuk është një urgjencë, nëse nuk keni pasur kurrë një migrenë më parë, ose nëse është e ndryshme nga një migrenë që keni pasur në të kaluarën, ose nëse vazhdon për disa ditë dhe ilaçet kundër dhimbjeve nuk ju ndihmojnë, shihni mjekun tuaj.

Një skanim CT ose MRI për t’u siguruar që gjithçka të duket normale. Po kështu, nëse dhimbja e kokës ndërhyn në jetën tuaj të përditshme, vizitoni një neurolog për të parë se çfarë po ndodh saktësisht, sepse ka shumë probabilitet që të jetë diçka tjetër përveç një tumori.

Related posts

10 ushqimet që shuajnë urinë dhe nuk të shëndoshin

admin

10 gjëra drithëruese që nuk i keni ditur kurrë për skeletët

admin

Sodë buke dhe mjaltë, një kurë natyrale për njerëzit me probleme dermatologjike

admin