RTV AHIRETI
Shëndetësi

​Marrja e pamjaftueshme e ujit shoqërohet me rreziqe shëndetësore

​marrja-e-pamjaftueshme-e-ujit-shoqerohet-me-rreziqe-shendetesore

Pirja e mjaftueshme e ujit është e rëndësishme për shëndetin tonë dhe një studim i ri e ka konfirmuar këtë.

Ky hulumtim tregoi se hidratimi lidhet me më pak probleme shëndetësore kronike dhe shanse më të mëdha për jetë më të gjatë.

Hulumtimi përfshiu 11.255 të rritur të cilët u pyetën pesë herë gjatë 25 vjetëve për faktorë të tillë si statusi socio-ekonomik dhe historia familjare e sëmundjes, raporton Science Alert.

Testet klinike mbi vullnetarët morën matje të natriumit në serumin e gjakut, i cili u përdor si një tregues i marrjes së tyre të lëngjeve. Zakonisht, sa më shumë ujë të pimë, aq më i ulët është niveli i natriumit në gjakun tonë.

“Rezultatet sugjerojnë se hidratimi i duhur mund të ngadalësojë plakjen dhe të zgjasë jetën pa sëmundje,” thotë shkencëtarja Natalia Dmitrieva nga Instituti Kombëtar i Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut (NHLBI) në Maryland.

Hulumtimet e mëparshme kanë lidhur nivelet më të larta të natriumit në gjak me një rrezik të shtuar të arrestit kardiak. Gama normale e niveleve të natriumit në gjak është zakonisht midis 125 dhe 146 miliekuivalente për litër (mEq/L). Ata subjekte që kishin nivele natriumi mbi 142 mEq/L kishin 10 deri në 15 për qind më shumë gjasa të ishin biologjikisht më të vjetër se mosha e tyre kronologjike.

Përveç kësaj, ata kishin një rrezik 64 për qind më të lartë për të zhvilluar sëmundje kronike, duke përfshirë arrest kardiak, goditje në tru, fibrilacion atrial, sëmundje kronike të mushkërive, diabeti dhe çmenduri.

Autorët e studimit besojnë se matja e natriumit në gjak mund të ndihmojë gjithashtu mjekët, sepse ata mund t’u tregojnë pacientëve që pinë shumë pak lëngje të ndryshojnë zakonet e tyre dhe të fillojnë të marrin më shumë lëngje, por edhe të hanë më shumë fruta dhe perime.

“Qëllimi është të sigurohet që pacientët të marrin lëngje të mjaftueshme, kryesisht ujë, ndërsa vlerësohen faktorët, faktorët pop si medikamentet, që mund të çojnë në humbjen e lëngjeve,” thotë studiuesi i lartë Manfred Boem i NHLBI.

Studiuesit theksojnë se metoda e tyre nuk mund të vërtetojë se hidratimi i vullnetarëve është kryesisht përgjegjës për rritjen e gjasave të tyre për shëndet të mirë. Provat e kontrolluara janë më të përshtatshme për këtë, megjithëse ky studim bëri të mundur edhe vëzhgimin e një lidhjeje që duhet të hetohet më tej.

Marrja e lëngjeve nuk është faktori i vetëm që ndikon në nivelet e natriumit në gjak, megjithëse studiuesit kontrolluan për variabla duke përfshirë moshën, racën dhe gjininë, si dhe përjashtuan pjesëmarrësit me kushte të tilla si diabeti ose zakone të tilla si pirja e duhanit, të cilat mund të kishin ndikuar në nivelet e tyre të natriumit.

“Zvogëlimi i përmbajtjes së ujit në trup është faktori më i zakonshëm që rrit natriumin në serum dhe rezultatet tregojnë se mbajtja e hidratimit të mirë mund të ngadalësojë procesin e plakjes dhe të parandalojë ose vonojë sëmundjet kronike”, thotë Dmitrieva.

Related posts

Algat: përfitimet kundrejt ushqimit, shëndetit dhe bukurisë

rezart morina

Vakti më i rëndësishëm i ditës, ja 10 ushqimet ideale për mëngjes

rezart morina

Si t’i mbani frutat e freskëta për 24 orë

admin