RTV AHIRETI
Shëndetësi

Pse varianti i Omicronit është në rritje?

pse-varianti-i-omicronit-eshte-ne-rritje?

Koronavirusi është mjaft i gjithanshëm, me një numër të madh variantesh dhe nënvariantesh. Vetëm varianti Omicron ka më shumë se 130 nënlinja.

Në Evropë, nënvariantet Omicron BA.4 dhe BA.5 janë aktualisht në rritje.

Pse po përhapen kaq shpejt, pavarësisht se shumë njerëz tashmë janë vaksinuar? Omicron është më i aftë në shmangien e sistemit imunitar

“Variantet e reja përcaktohen tradicionalisht si një grup i ri mutacionesh që besohet se ndryshojnë mënyrën se si funksionon virusi. Në mënyrë tipike, këto variante kanë rritur shkallën e infeksionit dhe kanë rritur ashpërsinë e sëmundjes”, tha Krishna Mallela, profesor në departamentin e shkencave farmaceutike në Universitetin e Kolorados në ShBA.

Tani shkencëtarët kanë filluar të kuptojnë pse mutacionet specifike bëjnë që variantet të jenë më infektive, si Omicron, ose më vdekjeprurëse, si Delta – dhe varet nga mënyra se si koronavirusi hyn në qeliza dhe se si sistemi imunitar e lufton atë.

Një studim i kohëve të fundit nga ShBA tregoi se Omicron është më infektues sepse mund të shmangë më mirë sistemin imunitar.

Pas vaksinimit ose një infeksioni të mëparshëm, antitrupat qarkullojnë në trup dhe kërkojnë viruse. Ata e zbulojnë koronavirusin përmes proteinës së tij spike, e cila më pas sinjalizon që virusi të neutralizohet.

Studimi tregon se mutacionet në nënvariantet e omicronit BA.1 dhe BA.2 ndryshojnë strukturën e proteinës së spikes.

Në thelb, sistemi imunitar është më pak i aftë në gjuetinë dhe shkatërrimin e grimcave të virusit Omicron. Ky evaziv është ajo që shkaktoi rritjen e madhe të infeksioneve në të gjithë botën që kur Omicron u identifikua për herë të parë në Arikën e Jugut, në nëntor 2021.

Related posts

6 zakone të këqija që ngadalësojnë metabolizmin tuaj

admin

Si ta përdorni lajthinë për të kuruar aneminë dhe diarrenë

rezart morina

Konsumimi i 12 kumbullave mesatarisht në ditë për dy muaj trajton një nga problemet më të përhapura

admin