RTV AHIRETI
Shëndetësi

Qepalla që dridhen: sinjali për t’u dëgjuar nga trupi ynë

qepalla-qe-dridhen:-sinjali-per-t’u-degjuar-nga-trupi-yne

Shumë njerëz përjetojnë dridhje të qepallave kur kalojnë një periudhë veçanërisht intensive ose stresuese. Në shumicën e rasteve është një simptomë pak shqetësuese, por që në asnjë rast nuk duhet nënvlerësuar sepse mund të çojë në gjendje patologjike ose të fshehë një gjendje fizike jo optimale.

Një simptomë që mund të ketë shumë shkaqe

Trupi ynë shpesh na dërgon sinjale se është e dobishme dhe e rëndësishme të dëgjojmë me kujdes për të mbrojtur trupin dhe për të shmangur komplikimet e mundshme, madje edhe ato serioze. Epo, midis këtyre sinjaleve është padyshim mioklonia (d.m.th. një tkurrje e pavullnetshme e muskujve, e cila shpesh shfaqet në formën e dridhjes së qepallave), një nga çrregullimet më të zakonshme ndonjëherë, por që mund të maskojë disa mangësi specifike.

Edhe në rastet kur dridhja e qepallave zhduket vetë brenda pak ditësh, shpesh është shenja e parë e stresit të lartë, lodhjes ose mungesës së gjumit. Gjendja mund të përkeqësohet nga konsumimi i tepërt i alkoolit, kafeinës ose nikotinës. Me pak fjalë, kur trupi ynë ka nevojë për pushim ose një periudhë më të madhe relaksi, është më mirë ta kënaqim atë, të ngadalësojmë ritmin dhe të presim që këto simptoma të para të kthehen spontanisht.

Duhet theksuar se në disa raste, veçanërisht kur simptoma vazhdon për një kohë të gjatë ose shoqërohet me çrregullime të tjera, këshillohet që të konsultoheni me një mjek për të vlerësuar praninë e mundshme të patologjive që prekin syrin ose sistemin nervor, duke përfshirë edhe epilepsinë, skleroza e shumëfishtë dhe sëmundja e Parkinsonit.

Related posts

Mitet për ushqimin e konservuar: Këto janë lajthitjet të cilat duhet të zgjidhen!

rezart morina

​5 shenjat treguese të fëmijëve që gënjejnë

admin

Lotët – të mirat shëndetësore

admin