RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Qeveria fton pensionistët pa 15 vjet stazh të regjistrohen në formular për pension të pjesshëm kontributiv

qeveria-fton-pensionistet-pa-15-vjet-stazh-te-regjistrohen-ne-formular-per-pension-te-pjesshem-kontributiv

Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati ka njoftuar se të gjithë pensionistët të cilët për shkak të largimit të dhunshëm nga puna në vitet 90-ta nuk kanë arritur t’i plotësojnë 15 vjet stazh, do të mund të kalojnë në kategorinë e pensionit parcial kontributiv, nëse i plotësojnë kriteret ligjore sipas ndryshimeve ligjore të miratuara nga Kuvendi.

Sipas Muratit, këta pensionistë duhet që brenda këtij muaji të regjistrohen në një formular online.

“Të gjithë pensionistët që për shkak të largimit të dhunshëm nga puna në vitet 90-ta nuk kanë arritur t’i plotësojnë 15 vite stazh, e që tash marrin vetëm pensionin bazik, do të kenë mundësinë që të kalojnë në kategorinë e pensionit parcial kontributiv, nëse i plotësojnë kriteret sipas ndryshimeve ligjore të miratuara nga Kuvendi”, ka shkruar Murati në Facebook.

Ai ka shtuar se ata do të ftohen më radhë nga zyrat e pensionistëve për paraqitje të aplikacionit për kalim në skemën parciale kontributive.

“Para se të fillojë zbatimi i skemës së re, ftohen të gjithë pensionistët që kanë kontribute të regjistrohen në formularin më poshtë deri në fund të muajit gusht, ashtu që zyrat e pensioneve pastaj t’i ftojnë sipas radhës për paraqitjen e aplikacionit për kalim në skemën parciale kontributive në mënyrë që të evitohen pritjet e gjata para sporteleve”, përfundon ai.

Javë më parë deputetët e Kosovës kanë miratuar Projektligjin për Skemat Pensionale të financuara nga shteti, i cili parasheh futjen e të gjithë qytetarët të cilët janë larguar nga puna në vitet e 90-ta, e të cilëve nuk u është njohur kontributi dhe si pasojë, nuk e kanë plotësuar kriterin prej 15 vjetësh stazh, për të përfituar nga pensioni kontribut-pagues.

Ndikimi financiar vjetor me këtë Projektligj parashihet të jetë diku 60 milionë euro, por që nga ky projektligj do të përfitojnë rreth 70 mijë pensionistë.

Related posts

‘Frustrim’ në Gaza ndërsa fundi i armëpushimit po afrohet

admin

Ukraina pretendon se në luftë janë vrarë 40 mijë e 670 ushtarë rusë

admin

Studenti jordanez, i cili ishte aktiv për Gazën, vritet në Gjermani

admin