RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Senaca ku u votua Ligji për Pagën Minimale, PDK-ja e konteston në Kushtetuese

senaca-ku-u-votua-ligji-per-pagen-minimale,-pdk-ja-e-konteston-ne-kushtetuese

Partia Demokratike e Kosovës e ka kontestuar në Gjykatë Kushtetuese vendimin për caktimin e seancës parlamentare të datës 13 korrik.
Sipas tyre, kjo seancë është caktuar në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës dhe Rregulloren e Punës së Kuvendit, dhe bashkë me të duhet anuluar edhe vendimet që janë marrë aty.

“Në emër të Grupit Parlamentar të Partisë Demokratike të Kosovës, ju njoftoj se kemi kontestuar në Gjykatën Kushtetuese, vendimin për caktimin e Seancës Plenare të javës së kaluar”, ka shkruar në Facebook shefi i grupit parlamentar i kësaj partie, Abelard Tahiri.

“Si palë e autorizuar pranë Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Kosovës, kemi parashtruar kërkesën për vlerësimin e kushtetutshmërisë së Vendimit për caktimin e Seancës Plenare të datës 13 korrik 2023 të Kryetarit të Kuvendit të Republikës së Kosovës, me kërkesën që i njëjti në tërësi të anulohet”.

“Seanca e fundit plenare e Kuvendit, ishte caktuar dhe ftuar në kundërshtim me Kushtetutën e Republikës së Kosovës dhe Rregulloren e Punës së Kuvendit, prandaj si e tillë, duhet të anulohet dhe bashkë më të, edhe të gjitha vendimet që janë marrë në këtë seancë jokushtetuese”.

Tahiri ka shtuar në postimin e tij që ky vendim ka sjellë pasoja kushtetuese dhe ligjore ku janë miratuar ligje dhe projektligje për zgjedhjen e bartësve të institucioneve kushtetuese dhe atyre të pavarura.

“Si parashtrues të këtij rasti, vlerësojmë se, Kryetari i Kuvendit, ka bërë shkelje kushtetuese në dy drejtime: e para, në mospërmbushjen e afatit për thirrjen dhe caktimin e seancës plenare dhe, e dyta, duke mos e vendosur për miratim rendin e ditës të kësaj seance – në mungesë të konsensusit të Kryesisë si rezultat i mungesës së kuorumit të nevojshëm, përkatësisht dështimit të mbajtjes së mbledhjes së Kryesisë”.

“Si i tillë, ky vendim ka prodhuar pasoja kushtetuese dhe ligjore sepse ka rezultuar me mbajtjen e seancës plenare të ftuar sipas një procedure jokushtetuese, në të cilën janë miratuar ligje dhe projektligje si dhe vendime të tjera për zgjedhjen/shkarkimin e bartësve të institucioneve kushtetuese dhe institucioneve të pavarura”.

“Krahas kërkesës për anulimin e kësaj seance dhe vendimeve që janë marrë në të, kemi kërkuar edhe Masë të Përkohshme, që deri në vendimin përfundimtar të Gjykatës Kushtetuese, të pezullohet efekti i të gjitha vendimeve që kanë rezultuar nga kjo seancë jokushtetuese”.

Related posts

SHBA njofton pako të re të ndihmave ushtarake për Ukrainën në vlerë 400 milionë dollarë

admin

“Rrezikon deri në 10 vite burg!”- Goditi me grusht kolegun dhe i theu hundën pasi e shau gjatë seancës plenare, arrestohet deputeti grek

admin

EMRAT/ “Veprimet e tyre minuan sundimin e ligjit”, DASH shpall non-grata tre zyrtarë të lartë në rajon: Janë përfshirë në akte korruptive

admin