RTV AHIRETI
Shëndetësi

Si ndikon kondicioneri në shëndetin tonë?

si-ndikon-kondicioneri-ne-shendetin-tone?

Me këto temperatura të larta, kondicioneri është i vetmi shpëtim. Megjithatë, megjithëse pajisjet ftohëse sjellin freskim, shumë njerëz mund të ftohen. Logjikisht, lind pyetja, si të shmangësh pasojat negative kur je në një dhomë me ajër të kondicionuar. Kondicionerët nuk janë të dëmshëm në vetvete.

Megjithatë, ka dy arsye kur mund të dëmtojnë shëndetin tuaj – nëse janë të mbushura me baktere dhe nëse ftohin shumë. Nëse shtëpia ose zyra është një terren ku krijohen myk dhe baktere, kondicioneri do të qarkullojë vetëm alergenet që shkaktojnë sëmundje që janë tashmë të pranishme.

Për shkak se këta alergjenë janë në ajër, shkaktojnë dhimbje të fytit dhe në disa raste, vështirësi në frymëmarrje. Vetë kondicionerët mund të jenë baza për rritjen e mykut dhe baktereve nëse nuk mirëmbahen siç duhet. Ndërsa ajri tërhiqet mbi në pajisje, ndodh kondensimi.

Kjo lagështi mund të krijojë gjithashtu një mjedis ideal për rritjen e baktereve dhe mykut nëse nuk pastrohet rregullisht. Një tjetër shkak i sëmundjes është se kondicioneri po ftoh shumë. Disa gjëra ndodhin: Së pari, viruset që shkaktojnë ftohjet përhapen.

Këto viruse mbijetojnë më së miri në një mjedis me lagështi të ulët dhe të ftohtë. Temperaturat tepër të ulëta shkaktojnë gjithashtu ngushtimin e arterieve në lëkurë për të mbrojtur trupin nga humbja e nxehtësisë.

Kjo zvogëlon rrjedhën e gjakut, duke përfshirë qelizat e bardha të gjakut që mbrojnë trupin nga viruset, duke e bërë trupin më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve. Së fundi, mjedisi shumë i thatë avullon lagështinë që gjendet në mukozën e hundës, duke e bërë atë më të ndjeshme ndaj infeksionit.

Të jetosh dhe të punosh në një mjedis shumë të ftohtë gjithashtu mund të shkaktojë dridhje, e cila më tej shkakton dhimbje koke, na lodh dhe shkakton dhimbje muskujsh dhe kyçesh.

Related posts

Tri simptomat paralajmëruese të leukemisë që nuk duhet t’i injoroni kurrë

rezart morina

Gjashtë ushqime të pasura me vitaminën D7

admin

​Erëza e ëmbël që forcon kujtesën dhe largon stresin

admin