RTV AHIRETI
Shëndetësi

Si ndryshon numri i kockave në trup, në varësi të moshës tuaj

si-ndryshon-numri-i-kockave-ne-trup,-ne-varesi-te-moshes-tuaj

Të gjithë kanë kocka, pavarësisht se kush jeni apo ku jeni, por jo të gjithë e kuptojnë rëndësinë e tyre. Struktura që kockat tuaja i japin trupit tuaj, plus lëvizshmëria që ju mundësojnë të keni, përveç mbrojtjes së organeve tuaja, i bëjnë ato të paçmueshme në ruajtjen dhe vazhdimin e jetës njerëzore dhe nëse mendoni se mund të numëroni numrin e kockave që keni, as mos provoni. Është shumë e ndërlikuar.

Sa kocka ka në trup?

Njerëzit kanë 206 kocka deri në moshën 25-vjeçare. Ata lindin me rreth 300 kocka dhe kërce që, me kalimin e kohës, “bashkohen” së bashku për të formuar trupin e rritur të pjekur. Njollat e buta dhe delikate në kockat që kanë foshnjat menjëherë pas lindjes janë ndër ato që do të ngurtësohen dhe shkrihen gjatë jetës së njeriut. Kjo rritje e kockave mundësohet nga marrja e kalciumit gjatë fëmijërisë dhe zëvendëson kërcin e butë me kocka të forcuara më të shëndetshme. Kjo kockë gjithashtu formon formën e trupit tonë dhe strukturën e skeletit gjatë viteve të maturimit.

Cilat kocka që bien në sy?

Sidoqoftë, kockat e trupit nuk shpërndahen në mënyrë të barabartë nga koka te këmbët. Disa kocka, si kocka më e gjatë, kocka e kofshës që është në kofshën tuaj, zënë një pjesë të konsiderueshme të trupit. Pjesë të tjera të trupit, si duart, përbëhen nga 27 kocka më të vogla dhe të ndërlikuara që lejojnë dorën tuaj të funksionojë dhe të kapet ashtu siç bën. Këmbët janë gjithashtu të ngarkuara me kocka të ndryshme, 26 nga 206 të trupit tuaj.

Cilat janë llojet e ndryshme të kockave?

206 kockat e trupit tuaj dallohen nga më shumë sesa thjesht emri. Kockat e gjata, kockat e shkurtra, kockat e sheshta dhe kockat e parregullta janë katër llojet kategorike të kockave. Kockat e gjata, të tilla si humerus, fibula ose tibia janë kocka që mundësojnë lëvizshmërinë dhe mbajnë peshën e trupit. Kockat e shkurtra, duke përfshirë karpalet e duarve dhe tarsalet e këmbës suaj, përmirësojnë gjithashtu lëvizjen duke stabilizuar kyçin e dorës dhe kyçin e këmbës. Kockat e sheshta janë shpesh të pranishme në kafkë, duke përfshirë kockat tuaja ballore dhe okupitale. Së fundmi, kockat e parregullta janë kocka pa një formë konforme, si rruazat tuaja kurrizore.

Related posts

Nëse jeni mbi 65 vjeç shmangni konsumin e këtij lloj djathi

admin

Si bakteret e zorrëve po kontrollojnë trurin tonë

admin

Nga farat e lulediellit te çaji i trëndafilit, eksperti shqiptar tregon çfarë duhet të hamë për të pasur tru të shëndetshëm

admin