RTV AHIRETI
Shëndetësi

Si të dalloni kancerin e gjëndrës tiroide dhe cilët janë faktorët e rrezikut

si-te-dalloni-kancerin-e-gjendres-tiroide-dhe-cilet-jane-faktoret-e-rrezikut

Këto simptoma mund të jenë një alarm për të shkuar menjëherë te mjeku

Ja se si të dalloni kancerin e gjëndrës tiroide ose se diçka nuk shkon me të:

Gjëndra tiroide është një gjëndër endokrine në formë fluture e vendosur në pjesën e përparme të qafës, poshtë mollëzës së Adamit, përgjatë pjesës së përparme të gabzherrit.

Gjëndra tiroide sekreton disa hormone që së bashku quhen hormone tiroide. Secili nga hormonet e gjëndrës tiroide ka rolin e tij specifik në trup.

Këto hormone ndikojnë në procese të shumta në trup: metabolizmin, rritjen, zhvillimin, funksionin e zemrës, funksionin seksual në të dy gjinitë, ruajtjen e shtatzënisë, nivelin e glukozës në gjak, temperaturën e trupit dhe metabolizmin e kalciumit, transmeton Telegrafi.

Hormonet e tiroides janë:

– T4 (thyroxine)
– T3 (triiodothyronine)
– Calcitonin

Cilat simptoma shfaqen në çrregullimet e punës dhe si të reagojmë kur i njohim ato?

Ekziston edhe një ndjenjë lodhjeje, harrese dhe çrregullime konjitive, të menduarit e ngadaltë shfaqet shumë shpesh. Truri ynë varet nga sasia e hormoneve të tiroides dhe nëse nuk ka mjaftueshëm prej tyre, funksionon ngadalë. Tharja e lëkurës ndodh, sepse qarkullimi i gjakut nëpër lëkurë zvogëlohet, sepse, në fakt, qarkullimi ngadalësohet. Gjithçka ngadalësohet, metabolizmi ngadalësohet, tretja ngadalësohet, mbahen më shumë lëngje, grumbullohet yndyra në trup. Pra, ka një ngadalësim të përgjithshëm në të gjitha fushat në organizëm. Frekuenca e zemrës ngadalësohet, presioni i ulët i gjakut rritet dhe presioni i sipërm zvogëlohet, kështu që distanca ndërmjet tyre është më e vogël. Yndyrat grumbullohen në gjak, kolesteroli rritet.

– Nëse këto simptoma janë të pranishme, gjëndra tiroide duhet të kontrollohet gjithmonë.

Nyjet e tiroides

– Nyjet mund të jenë edhe mikroskopike në përmasa, saqë nuk mund të shihen as me ultratinguj dhe mund të jenë shumë malinje. Ekziston një karcinomë medulare e gjëndrës tiroide që është një deri në dy milimetra dhe tashmë ka një potencial të lartë malinj. Përcaktohet duke përdorur shënuesit e tumorit. Përcaktohet niveli i kalcitoninës dhe do të tregojë nëse ndonjë nga këto nyje bartin potencial malinj për atë lloj tumori. Ndonjëherë ndodh që nyjet e mëdha mbi 6 cm që tashmë janë kthyer në kiste mbushen me lëng dhe nuk janë aspak të rrezikshme.

Cilët janë faktorët e rrezikut për kancerin e tiroides?

Faktorët e rrezikut për zhvillimin e kancerit të tiroides përfshijnë mutacionet gjenetike, nivelet e ulëta të jodit dhe ekspozimin ndaj rrezatimit. Disa rritje beninje (jo kanceroze) mund të zhvillohen në gjëndrën tiroide, siç është një zmadhim i gjëndrës tiroide të quajtur gusha, e cila mund ta bëjë gjëndrën më të madhe se zakonisht ose të krijojë gunga. Gusha nuk përhapet në pjesë të tjera të trupit dhe zakonisht nuk është kërcënuese për jetën.

Një gjendje tjetër beninje janë nyjet e tiroides, të cilat shfaqen si gunga në gjëndrën tiroide. Në rreth 5 deri në 15 për qind të rasteve, nyjet e tiroides mund të zhvillohen në kancer, por shumica jo. Disa rritje në gjëndrën tiroide janë malinje (kanceroze), që do të thotë se ato mund të rriten në inde të tjera dhe të përhapen në pjesë të tjera të trupit.

Related posts

Frutat dhe perimet jua shtojnë lumturinë

admin

Në Kosovë qarkullojnë tri lloje të gripave

rezart morina

Cilat janë proteinat e dobishme për parandalimin e gurëve në veshka?

admin