RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

S’ka kuorum për votimin e Byrosë për Konfiskimin e Pasurisë

s’ka-kuorum-per-votimin-e-byrose-per-konfiskimin-e-pasurise

Nuk ka pasur kuorum për shqyrtimin e parë të Projektligjit për Byronë Shtetërore për Verifikimin dhe Konfiskimin e Pasurisë së Pajustifikueshme.

Opozita e ka kundërshtuar këtë projektligj, ndërkaq kryetari i Kuvendit ka abstenuar. Në Kuvend ishin 61 deputetë, ndërkaq kanë votuar 45 pro.

Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, ka përmendur rekomandimet e Komisionit të Venecias për Byronë Shtetërore për verifikimin dhe konfiskimin e pasurisë së pajustifikueshme

Raportuesit kanë përmendur faktin që janë fokusuar në fushat që duhet ndryshuar.

Ajo ka thënë se në opinionin e Komisionit të Venecias thuhet se futja e konfiskimit civil pa dënim, është menduar të jetë masë e rëndësishme për luftimin e krimit të organizuar dhe korrupsionit e cila konsiderohet e nevojshme nga autoritetet në rrethanat aktuale në Kosovë.

“Secili rekomandim të adresohet në Komisionin për legjislacion dhe ne jemi të gatshëm t’i shterim debatet. Shpreh zotimin tim që jemi të pajtimit me rekomandimet që ka dhënë komisioni i Venecias dhe jemi të gatshëm t’i adresojmë të gjitha”, ka thënë ajo.

Haxhiu ka thënë se qasja është e gabuar kur e lexojnë projektligjin subjektivisht.

“Ju ftoj ta lexoni objektivisht atë jo t’i mendoni personat që mund të jenë subjekt i këtij ligji. Kjo ju pengon juve. Roli i Komisioni të Venecias është t’u dërgojë këshilla vendeve anëtare. Është hera e parë që një qeveri për ligjet e natyrës së ndjeshme konsultohet me Komisionin e Venecias. Në të kaluarën nuk ka pasur situata të tilla. Sot merrni secilin ligj që është në fuqi zgjidheni cilin dëshironi, nëse e dërgojmë në Komisionin e Venecias ka me gjet shumë vërejtje dhe do të japë shumë rekomandime sepse ky është roli i tyre. Fjalët apo akuzat se po bëhet për hakmarrje”, ka thënë ajo.

Deputetja e PDK-së, Blerta Deliu, ka thënë se krejt çfarë bën ky projektligj e amniston krimin dhe ushtron pushtet mbi qytetarët e lirë.

Sipas saj, PDK-ja e kupton qëllimin me të cilin e kanë sjellë këtë projektligj.

Ajo ka thënë se e kanë mirëpritur çdo hap për ndëshkim të krimit e korrupsionit.

“Prandaj që në fillim do të habitesha që do të kishte në sallë deputetë që do të ishin kundër ligjit që pretendon. Prandaj PDK-ja ua heq dilemën qytetarë të Kosovës se jemi për përgjegjësi dhe llogaridhënie për secilin cent. Ne jemi për përgjegjësi për llogaridhënie të secilit që ka përfituar jashtëligjshëm sepse ky është vullneti i qytetarëve por qeveria me këtë projektligj ka dalë kundër këtij vullneti. Ky projektligj është antikushtetues në tri pika. Në rrafshin parimor është antidemokratik, në rrafshin ligjor është antikushtetues, në rrafshin strukturor është anti-ligjor. Në këtë projektligj jemi të bindur që formohet një byro politike përmes së cilës përcillen militantë, amnistohen kriminelët e korruptuarit”, ka thënë ajo.

Ajo ka thënë se Komisioni i Venecias ka nxjerrë tri rekomandime përfundimtare, duke shtuar se projektligji shkel të drejtat e njeriut, politizon byronë dhe nuk krijon mekanizëm më efikas për luftimin e korrupsionit. Sipas saj, projektligji do të përfundojë në Gjykatën Kushtetuese.

“Nëse kjo Qeveri ka ide fisnike për këtë byro, duke e ditur mendësinë ballkanase një qeveri tjetër nëse jo ju, ka me shfrytëzu si mekanizëm të persekutimit politik dhe publik sepse i ka të gjitha mundësitë që të abuzojë. Ministria e ka mundësinë që ta marrë dhe rishkruajë edhe njëherë në përputhje me rekomandimet e Komisionit të Venecias”, ka thënë deputeti i LDK-së, Driton Selmanaj.

Shefi i GP të LDK-së, Arben Gashi, ka thënë se çështja që po flasin kërkon diskutim më të qetë.

“Po është e vërtetë që e kemi diskutuar këtë propozim në negociatat me VV-në. Pse ka nisur kjo ide duke nisur nga disa premisa meqë kemi një sistem që është i çakorduar, inteligjencën financiar agjencinë kundër korrupsion, prokurorinë, policinë, taskforcën dhe rastet kanë humbur në sistem qoftë qëllimshëm apo pa qëllimshëm. Atëherë kemi menduar si ta zgjidhim. Zgjidhja sipas nesh ka qenë byroja shtetërore e hetimit por jo krijimi i një institucioni që u mbivendoset institucioneve ligjore”, ka thënë ai.

Seanca ka përfunduar.

Related posts

Më të rejat nga Palestina

admin6

Tërmeti vdekjeprurës në Marok: Historia e mësueses që humbi të 32 nxënësit e saj

admin

BE e gatshme të punojë me presidentin e ri të Malit të Zi

admin