RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Të burgosurit e parë nga Danimarka do të vijnë në Kosovë pas rreth dy vitesh

te-burgosurit-e-pare-nga-danimarka-do-te-vijne-ne-kosove-pas-rreth-dy-vitesh

Ministri i Drejtësisë i Danimarkës, Peter Hummelgaard pret që Parlamenti i Kosovës të miratojë “së shpejti” traktatin që Danimarka dhe Kosova kanë lidhur për marrjen me qira të 300 vendeve në burgjet në Kosovë.

Kështu ka thënë Hummelgaard, i cili në fillim të kësaj jave ka diskutuar këtë çështje me Ministren e Drejtësisë së Kosovës, Albulena Haxhiu.

Hummelgaard nuk ka mundur të shtjellojë se çfarë do të thotë “brenda një kohe të shkurtër”. Por pas miratimit në Kuvend mund të fillojë edhe rindërtimi i burgut në Gjilan, thotë ai.

“Ai mund të jetë plotësisht gati brenda 21 deri në 26 muaj, pas së cilës të burgosurit e parë mund të lëvizin atje”, tha Hummelgaard, shkruan agjencia daneze e lajmeve “Ritzau”.

Sipas planit fillestar, të burgosurit e parë duhet të kishin filluar të vuanin dënimet e tyre në fillim të vitit 2023.

“Këto janë faktet në industrinë e hekurit. Nënkuptohet që meqë Kosova nuk e ka ratifikuar ende traktatin, dhe kur ka pasur zgjedhje dhe negociata të gjata qeveritare, nuk ka pasur asnjë mundësi që vendet e burgut të mund të përdoren në fillim të vitit 2023”, tha Hummelgaard.

“Parlamenti danez u informua në vjeshtë se afati për vendosjen e burgjeve jashtë vendit do të vonohej. Ndër të tjera, për shkak të kërkesave më të mëdha për konvertim”, thotë ai.

Është planifikuar që kriminelët nga vendet jashtë BE-së, të cilët janë deportuar nga Danimarka, do të shërbejnë në Kosovë dhe jo në tokën daneze. Kjo do të lehtësojë barrën mbi sistemin danez të burgjeve, shkruan agjencia daneze e lajmeve “Ritzau”.

Traktati ndërmjet Danimarkës dhe Kosovës u nënshkrua pak më shumë se një vit më parë. Hummelgaard është i kënaqur që projekti është kthyer në rrugën e duhur.

Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu thotë se traktati duhet të hyjë në fuqi sa më parë.

“Të hënën pata një takim të mirë dhe produktiv me kolegun tim, ministrin danez të Drejtësisë Peter Hummelgaard, ku patëm mundësinë të diskutonim për bashkëpunimin tonë të mëtejshëm – veçanërisht në lidhje me traktatin për dhënien me qira të burgjeve Danimarkës”, ka thënë Albulena Haxhiu në një koment me shkrim për mediat daneze.

“Ne vazhduam dialogun konstruktiv midis autoriteteve daneze dhe kosovare dhe riafirmuam objektivin tonë të përbashkët që traktati të hyjë në fuqi sa më shpejt që të jetë e mundur. Unë pres që së shpejti do të jemi gati për të ndërmarrë hapin tjetër dhe për të miratuar traktatin nga Parlamenti i Kosovës”, tha ajo.

Në fund të muajit të kaluar, “Altinget” shkroi se Kosova kërkon ndihmë vjetore daneze prej 6 milionë eurove para se të miratojë traktatin.

Këtë e ka shkruar “Altinget” duke iu referuar përgjigjes së Ministrisë së Drejtësisë së Kosovës.

“Kur u lidh kjo marrëveshje, u lidhën disa marrëveshje paralele në të cilat edhe Danimarka u angazhua për njëfarë bashkëpunimi zhvillimor. Edhe Kosova është e shqetësuar për këtë. Unë nuk mendoj se ato janë të varura reciprokisht nga njëra-tjetra”, tha Hummelgaard.

Related posts

Italia: Gaza duhet të jetë pjesë e shtetit të ardhshëm të Palestinës

admin6

“Bota në rrezik”, shefi i OKB-së bën thirrje për solidaritet dhe bashkëpunim mes kombeve

admin

Kenia thotë se largimi i Rusisë nga marrëveshja për drithërat është thikë pas shpine

admin