RTV AHIRETI
LajmeLajmetRajon dhe Botë

Turqia shpenzoi 2,27 miliardë dollarë për Kërkim dhe Zhvillim në vitin 2021 Mbështetja indirekte

turqia-shpenzoi-2,27-miliarde-dollare-per-kerkim-dhe-zhvillim-ne-vitin-2021-mbeshtetja-indirekte

Turqia shpenzoi 20,25 miliardë lira turke (2.27 miliardë dollarë) në aktivitetet e kërkimit dhe zhvillimit (R&D) vitin e kaluar, transmeton Anadolu Agency (AA).

Sipas të dhënave të Institutit të Statistikave Turke (TurkStat), pjesa e shpenzimeve të vendit për Kërkim dhe Zhvillim në produktin e saj të brendshëm bruto (PBB) ishte 0,28 për qind në vitin 2021.

Në vitin 2020, shpenzimet për Kërkim dhe Zhvillim të qeverisë qendrore arritën në 14,33 miliardë lira turke (2,04 miliardë dollarë).

Vitin e kaluar, shuma totale e tërthortë, si shkurtimet e taksave, për mbështetje për Kërkim dhe Zhvillim në total arriti në 13,4 miliardë lira (1,5 miliard dollarë).

Më tej thuhet: “Kur shpenzimet nga buxheti i qeverisë qendrore për Kërkim dhe Zhvillim klasifikohen sipas qëllimeve socio-ekonomike, financimi më i lartë i Kërkimit dhe Zhvillimit shkoi për universitetet për avancimin e përgjithshëm të njohurive me 48,8 për qind në 2020″.

“Synimet socio-ekonomike u pasuan nga mbrojtja me 13,4 për qind, prodhimi industrial dhe teknologjia me 10,2 për qind, transporti, telekomunikacioni dhe infrastrukturat e tjera me 6,7 për qind dhe arsimi me 5,9 për qind.

Kursi mesatar i këmbimit të dollarit amerikan dhe lirës turke ishte 8,9 në 2021 dhe 7,02 në 2020.

Related posts

Rritet numri i femrave që përdorin drogën në Kosovë

admin

Ministri i Jashtëm rus niset për në New York, do të marrë pjesë në Asamblenë e OKB-së

admin

Vjenë – Delegacioni iranian nis bisedimet mbi marrëveshjen bërthamore

admin