RTV AHIRETI
FeaturedKosovëLajmeLajmet

Urimi i Myftiut Tërnava për Kurban Bajramin

urimi-i-myftiut-ternava-per-kurban-bajramin

Myftiu i Kosovës, Naim Tërnava ka dhënë mesazhin e tij me rastin e festës së Kurban Bajramit. Pas dy vitesh ndalesë, Tërnava e ka quajtur lajm të gëzueshëm rikthimin e Haxhit.

Të nderuar besimtarë!
Vëllezër e motra!
Të nderuar qytetarë të Kosovës!

Më lejoni që në këtë ditë të madhe, në ditën e Arafatit, në prag të festës së Këban-Bajramit, t’u drejtohem me ëimet e përgëzimet më të mira për shëndet, harmoni e mbarësi, me shpresën dhe bindjen e fortë se në këtë festë të Këban-Bajramit, do të përfitojmë nga begatitë dhe rahmeti i Krijuesit të Gjithësisë.
Me këtë rast, në këtë ditë të madhe, kam kënaqësinë që në emër të Bashkësisë Islame, institucioneve të saj dhe në emrin tim, t’u bashkëngjitëm lutjeve e ibadeteve të besimtarëve myslimanë që sot janë në rrafshnaltën e Arafatit, ku të gjithë të veshë me petkun e bardhë – me ihrama, të barabartë e pa asnjë dallim, me çiltërsinë shpirtërore e me bindje dhe sinqeritet, kanë nisë kryerjen e obligimeve të haxhit.
Haxhilerët nga trojet tona, sikëse haxhilerët e tjerët nga e gjitha bota, në këtë ditë të madhe luten me përkushtim e devocion dhe i drejtohen Krijuesit të Gjithësisë, duke dëshmuar kështu besimin dhe përkushtimin e tyre ndaj Tij.
Mesazhet e festës së Këban-Bajramit janë devotshmëria, barazia, sakrifica, flijimi e solidariteti, vlera këto që shprehen si nga haxhilerët që gjenden në Qabe për të kryer haxhin, po ashtu edhe nga besimtarët myslimanë që gjenden gjithandej nëpër shtëpitë dhe familjet e tyre.
Lutjet, ibadetet, devotshmëria, përkushtimi e sakrifica që e karakterizojnë Këban-Bajramin, me të gjitha ritualet e tjera, përfshirë edhe haxhin dhe këbanin si dimensionet kryesore të kësaj feste, krijojnë një reflektim shpirtëror, që besimtarin e fisnikërojnë edhe më shumë, e bëjnë më human dhe më të dobishëm për rrethin dhe shoqërinë, sepse që të gjitha këto bëhen me emër dhe për hir të Zotit, tek i Cili arrin vetëm qëllimi dhe nijeti ynë i mirë pas obligimit që kemi.
S’ka dyshim se haxhi është një nga shtyllat e fesë sonë islame, dhe një nga obligimet më të dashëa të Zotit për njeriun, është njëri nga adhëimet që njeriun e afron më shumë me Xhenetin dhe me mundësinë e faljes së mëkateve, ia pastron shpirtin, rritë nderin, respektin dhe dashëinë ndërmjet njerëzve, duke e vlerësuar njeriun si krijesën më të kompletuar që ka krijuar Zoti xh.sh., andaj për hir të të gjitha këtyre dhuntive, Zoti xh.sh. i drejtohet Ibrahimit a.s. me fjalët:
“Dhe thirr ndër njerëzit për haxhin, ata do të vijnë këmbësorë dhe kalorës me deve nga të gjitha viset e largëta, që të dëshmojnë dobitë e tyre dhe të përmendin emrin e Zotit në ditët e caktuara, për atë që i ka fënizuar me kafshë (për këban). Hani nga ato (mishin) dhe ushqeni nevojtarin e varfër.” (El-Haxh, 27-28).
Në Këanin fisnik, besimtarët myslimanë në këto ditë të caktuara feste, ëdhërohen që të prenë këban në emër të Zotit, porse dobitë e tij t’i përfitojnë kategoritë e shoqërisë dhe institucionet në nevojë.
Për këtë arsye, Zoti xh.sh. thotë: “Falu për Zotin tënd dhe prej kuban.” (Kevther-2), dhe ajeti tjetër: “Tek Allahu nuk arrin as mishi, as gjaku i tyre, por arrin përkushtimi juaj…”(Haxh, 37)

Vëllezër e motra!
Deshi i Madhi Zot, që pas dy vjetëve, për shkak të pandemisë Covid-19, megjithëse jo në kapacitet të plotë, këtë vit besimtarëve myslimanë iu mundësua udhëtimi drejt vendeve të bekuara për të kryer haxhin, që është një gëzim shtesë yni në këtë festë të Këban-Bajramit.
Festat e dy Bajrameve, si për nga karakteri, po ashtu edhe për nga ndikimi, janë festat më popullore për besimtarët myslimanë, ngase në këto festa besimtarët si në asnjë rast tjetër, përjetojnë shpirtërisht e emocionalisht afërsinë me Krijuesin, ngrohtësinë e familjes e farefisit, respektin e mirëkuptimin për tjetrin, ndihmën dhe përkrahjen për vëllain e për ata që kanë nevojë.

Të dashë besimtarë!

Festat fetare te ne, në vazhdimësi kanë kultivuar begatitë shpirtërore para atyre materiale, ëtësinë para euforisë, drejtësinë para zullumit, paqen para konfliktit e dhunës dhe solidaritetin e bamirësinë para koprracisë, ndaj, ne lutemi dhe ëojmë që edhe ky Bajram të jetë në frymën e tillë.
Duke ju ëuar për festën e madhe të Këban-Bajramit, lus Zotin për shëndet, mbarësi, begati, dashëi e harmoni në familjet tuaja.

Me hair e mbarësi festa e Këban-Bajramit!

Prishtinë, më 8 korrik 2022
Myftiu i Kosovës,
Naim ef. Tërnava

Related posts

Takimi në Bruksel për dinarin, BQK-ja e konfirmon pjesëmarrjen

admin

AFAD: Rritet në 40.642 numri i viktimave nga tërmeti në Turqi

rezart morina

Të vdekur e të plagosur pas shembjes së tribunës në një garë me dema

admin