RTV AHIRETI
Shëndetësi

10 minuta lexim në ditë zvogëlojnë ankthin

10-minuta-lexim-ne-dite-zvogelojne-ankthin

Leximi i ndërgjegjshëm është leximi kur mendja dhe trupi juaj janë më të qetë, kur trupi juaj është i përgatitur për të lexuar dhe kur jeni plotësisht i pranishëm.

Çelësi është të gjeni disa praktika që do t’ju ndihmojnë të ndaloni monologun e brendshëm të paktën për një kohë, të kultivoni heshtjen dhe vigjilencën trupore, t’i kushtoni vëmendje asaj që keni përpara dhe thjesht të jeni në aktin e leximit.

Edhe vetëm 10 minuta leximi i tillë mund të bëjë mrekulli për shëndetin tonë mendor dhe të zvogëlojë ankthin, sipas të dhënave nga Universiteti i Kolorados.

Pse shfaqet ankthi?

Siç na thotë Dr. Andrej Prošev, specialist i psikiatrisë, ankthi është frika që ndien dikush kur gjykon se e gjithë situata e tij jetësore i tejkalon aftësitë e tij. Me fjalë të tjera, njeriu mërzitet kur ndjen se nuk mund të përballojë problemet e jetës.

Megjithatë, siç vëren Dr. Proshev, është shumë e rëndësishme të dallojmë ankthin nga frika, e cila shpesh keqinterpretohet.

Ankthi është një gjendje në të cilën objekti është i panjohur ose i papërcaktuar, rreziku dhe kërcënimi vijnë vetë, përshkrimi i ankthit është i paqartë, zgjat për një kohë të gjatë dhe ndjenja lidhet me të ardhmen.

Në rastin e frikës, objekti është i njohur, rreziku dhe kërcënimi vijnë nga mjedisi, përshkrimi është i qartë, kohëzgjatja zakonisht është e shkurtër dhe akute. Pra, përfundon sapo të largohet ‘rreziku’ apo ‘kërcënimi’ si një provim apo garë e rëndësishme sportive, thotë ai.

Ky çrregullim mund të zhvillohet kur përballemi me një situatë të re jetësore, si humbja e një pune, një rol të ri prindëror, prishja e një marrëdhënieje, por edhe situata stresuese që na ndryshojnë në mënyrë të pakthyeshme ose ndonjë përvojë tjetër traumatike.

Mund të jetë jashtëzakonisht e pakëndshme sepse personi shpesh nuk e kupton se çfarë po i ndodh dhe ndaj çfarë po reagon. Por sapo të kuptojë se duhet të bëjë diçka për këtë, së bashku me psikoterapinë, leximi është një mjet i shkëlqyer.

Leximi ul nivelin e stresit, na relakson dhe na jep kohë për veten tonë. Pikërisht për këtë leximi i ndërgjegjshëm i përmendur konsiderohet si një nga teknikat që mund të ndihmojë dukshëm në luftën kundër ankthit

Related posts

Si të qetësoni kollën gjatë natës, ja disa këshilla dhe trajtimet natyrale

admin

Si ta lësh duhanin?

rezart morina

A është e shëndetshme kripa e Himalajeve? Zbulojeni të vërteten

admin