RTV AHIRETI
Lajme

246 vjet nga pavarësia e SHBA-së

246-vjet-nga-pavaresia-e-shba-se

Shtetet e Bashkuara të Amerikës festojnë sot 4 Korrikun – Dita e Pavarësisë.

246-vjet më parë u ratifikua Dokumenti i Pavarësisë, një dokument ku 13 kolonitë nga Amerika e Veriut shpallën pavarësinë nga Mbretëria e Bashkuar.

Kushtetuta amerikane, e nënshkruar në vitin 1787, përshkruan më pas bazën dhe strukturën e Qeverisë së Shteteve të Bashkuara, e cila është e ndarë në tri degë, në ato ekzekutive, legjislative dhe juridike – Presidenti, Kongresi dhe Gjykata e Lartë.

Çfarë ndodhi më 4 korrik 1776?

Kongresi Kontinental miratoi formulimin përfundimtar të Deklaratës së Pavarësisë më 4 korrik 1776. Ata kishin punuar për të për disa ditë pasi drafti u dorëzua më 2 korrik dhe më në fund ranë dakord për të gjitha redaktimet dhe ndryshimet.

4 korriku 1776, u bë data që u përfshi në Deklaratën e Pavarësisë dhe kopja e zbukuruar e shkruar me dorë që u nënshkrua në gusht.

Është gjithashtu data që u shtyp në Dunlap Broadsides, kopjet origjinale të shtypura të Deklaratës që u qarkulluan në të gjithë shtetin e ri.

Të nesërmen, kopjet e Deklaratës së Pavarësisë u shpërndanë dhe më 6 korrik, The Pennsylvania Evening Post u bë gazeta e parë që shtypi dokumentin e jashtëzakonshëm.

Deklarata e Pavarësisë është bërë që atëherë simboli më i dashur i lirisë në SHBA.

Dita e Pavarësisë në SHBA kremtohet me parada madhështore, festime familjare dhe mbyllet me hedhjen e fishekzjarrëve.

Related posts

Erdoğan: Shpopullimi i detyruar i Gazës është “i papranueshëm”

admin6

Hatay, një shtetase e huaj u shpëtua nga rrënojat 203 orë pas tërmetit

rezart morina

KFOR-i mbledh përfaqësuesit e të gjitha komuniteteve fetare

rezart morina