RTV AHIRETI
Shëndetësi

Çfarë është një mendimtar vizual dhe cilat janë karakteristikat e tij?

cfare-eshte-nje-mendimtar-vizual-dhe-cilat-jane-karakteristikat-e-tij?

Shumë pak njerëz në botë do të kenë dëgjuar për mendimtarët vizualë, por vështirë se dikush e di se çfarë janë ata. Përpiquni të mendoni për stilin tuaj të të mësuarit: me shumë mundësi, kur duhet të mësoni diçka të re, përpiqeni të mësoni përmendësh sa më shumë të jetë e mundur dhe ta përsërisni shpesh për ta fiksuar mirë në kujtesën tuaj. Ose të paktën kështu ju mësuan në shkollë. Ndoshta, megjithatë, nuk është metoda më e mirë, ose të paktën nuk është ajo e zakonshme për të gjithë njerëzit.

Në fakt, duhet të dini se ekziston një metodë e të mësuarit që lidhet më shumë me shqisën e të parit sesa me vetë kujtesën. Në thelb, mendimtarët vizualë mësojnë përmes vëzhgimit. Nuk është një koncept i lehtë për t’u kuptuar dhe asimiluar, ndaj le të shohim së bashku disa shembuj praktikë se si mëson një mendimtar vizual.

Karakteristikat tipike të një mendimtari vizual

Ata që janë të mirë në mësim duke përdorur të parin si shqisë, janë gjithashtu një person që shpesh ëndërron me sy. Për shembull, nëse ëndërroni aventura komplekse ose të parealizueshme, mund t’i keni këto karakteristika. Natyrisht, sa më shumë detaje që mund të imagjinoni natyrshëm në ëndrrat tuaja, aq më shumë ka të ngjarë që vizioni të jetë sensi kryesor me të cilin mësoni. Për më tepër, mendimtarët vizualë shpërqendrohen shumë lehtë, edhe për shkak të karakteristikës së mëparshme. Nëse shpesh i lini projektet përgjysmë sepse jeni pushtuar nga entuziazmi për të filluar një të ri dhe më të menjëhershëm, kjo mund të diktohet nga natyra juaj vizuale.

Kjo karakteristikë mund të jetë edhe negative edhe pozitive: padyshim që do ta keni shumë më të vështirë se të tjerët të përfundoni projekte që nuk mund t’i braktisni, si ato në vendin e punës, por në të njëjtën kohë do të jeni më të prirur për t’i ndërmarrë vazhdimisht si përvoja të reja.

Një tipar tjetër tipik i mendimtarëve vizualë është se ata shpesh shfryjnë përmes vizatimeve të improvizuara kudo. Për shembull, nëse ju duhet të mbani shënime menjëherë, vështirë se do t’i merrni ato në format teksti, por do të preferoni të bëni simbole, vizatime dhe grafikë të mendimeve tuaja.

Në të njëjtën mënyrë, kur ju duhet të planifikoni një projekt bardh e zi, vështirë se do të mbështeteni në tabela ose blloqe teksti të gjata, përkundrazi do të preferoni skema krijuese ose shtigje multimediale interaktive. Në vend që të organizoni projektin tuaj në formën e një liste, me shumë mundësi do të jeni në një rrjedhë krijuese. Përdorimi i vizatimeve, simboleve grafike dhe ngjyrave ndoshta është për faktin se ju keni edhe një kujtesë fotografike.

Kur përpiqeni të kujtoni ngjarjet e së kaluarës, a ju kujtohen faktet ose një grup imazhesh se ku kanë ndodhur ato? Nëse kujtesa juaj funksionon për imazhet, ka shumë të ngjarë që të jeni një mendimtar vizual. Së fundi, një nga karakteristikat për t’u siguruar dhe për t’u futur plotësisht në këtë kategori njerëzish është ajo e dëshirës për karrierë, që përfshijnë më shumë cilësi vizuale dhe arte grafike.

Për të qenë të qartë, vështirë se do të jeni një punonjës kontabël që duhet të merret ekskluzivisht me të dhëna aseptike. Mendimtarët vizualë tërhiqen më shumë nga karriera kreative dhe profesionale, por kjo nuk do të thotë që ju duhet të jeni një ueb dizajner. Shumë shpesh, edhe ata që projektojnë ndërtesa ose i përkushtohen kopshtarisë kanë cilësi tipike për këtë lloj individi.

Të jesh një mendimtar vizual do të thotë të vendosësh më shumë theks te kreativiteti, ngjyrat dhe gjithçka që është vizualisht e dobishme. Çfarëdo arti apo profesioni që po bëni, ka shumë të ngjarë t’i kushtoni vëmendje dizajnit dhe pamjes. Kjo nuk është për shkak se ju jeni një person që bie në sy ose që kujdeseni më shumë për pjesën e jashtme sesa për përmbajtjen, larg saj. Preferenca juaj për pamjen e jashtme të punës suaj është në fakt funksionale për memorizimin e saj.

Related posts

Karota ndihmon në kontrollin e diabetit

rezart morina

Arsyet përse duhet të hani më shumë rrush të zi

admin

Rënia e flokëve – Kur kthehet në problem dhe nga çfarë shkaktohet

rezart morina