RTV AHIRETI
Shëndetësi

Goditja në tru dhe kanceri: ja çfarë kanë të përbashkët dhe si t’i parandaloni

goditja-ne-tru-dhe-kanceri:-ja-cfare-kane-te-perbashket-dhe-si-t’i-parandaloni

A kanë diçka të përbashkët goditjet dhe tumoret?

Marrëdhënia mes këtyre dy problemeve shëndetësore është studiuar prej disa kohësh. Disa lloje kanceri duket se rrisin rrezikun për të pasur një goditje në tru, por aktualisht nuk ka rekomandime specifike. Lidhja gjithashtu qëndron tek e kundërta: pas një goditjeje, mund të rriten gjasat për kancer. Një studim, i publikuar në Jama Network Open, zbuloi një rrezik tre deri në pesë herë më të lartë për t’u diagnostikuar me kancer pas një goditjeje në moshë të re. Prandaj, goditja në tru mund të jetë një manifestim i hershëm i kancerit të padiagnostikuar.

Goditja në tru dhe kanceri: studimi

Analiza e të dhënave administrative shëndetësore holandeze përfshiu 27,616 njerëz të moshës midis 15 dhe 49 dhe 362,782 mbi 50 vjeç, të cilët të gjithë pësuan një ngjarje cerebrovaskulare (goditje ishemike ose hemorragji intracerebrale). Incidenca e kancerit në grupin e parë ishte më shumë se dy herë më e lartë se në popullatën e përgjithshme në vitin e parë pas goditjes ishemike dhe më shumë se pesë herë më e lartë pas hemorragjisë intracerebrale.

Rreziku mbetet i rritur për tetë vjet pas një goditjeje ishemike dhe për gjashtë vjet pas një hemorragjie intracerebrale. Në vend të kësaj, grupi i moshuar përjetoi vetëm një incidencë paksa të rritur të kancerit.

Cilat tumore rrezikojnë të zhvillohen?

Rreziku i lartë i kancerit ka të bëjë veçanërisht me sëmundjet malinje të mushkërive, traktit gastrointestinal dhe hematologjik. Shumica e kancereve të traktit gastrointestinal dhe kancerit të mushkërive ndajnë një faktor të rëndësishëm rreziku për goditjen në tru: pirjen e duhanit.

Megjithatë, sipas studiuesve, lidhja midis goditjes në tru dhe rritjes së incidencës së disa llojeve të kancerit nuk ndërmjetësohet vetëm nga faktorët e zakonshëm të rrezikut kardiovaskular, për arsye të ndryshme: rriten edhe sëmundjet e gjakut, rritet rreziku veçanërisht tek të rinjtë dhe së fundi, nuk mbetet e qëndrueshme me kalimin e kohës, por regjistron një kulm një vit pas ngjarjes dhe më pas bie gradualisht.

Nevojitet një kërkim më i thelluar

Studiuesit spekulojnë se ekziston një lidhje shkakësore midis kancerit dhe goditjes në tru, që mund të jetë një tregues i hershëm se kanceri është tashmë në trup. Në fund të fundit, një përqindje e mirë e goditjeve në fëmijëri, të paktën një e treta, nuk kanë ndonjë shkak të identifikuar mirë. Ekipi, i cili i kishte paraqitur rezultatet në Organizatën Evropiane të Strokeve, vazhdon të hetojë, gjithashtu për të vlerësuar mundësinë e ekzaminimit të kujdesshëm onkologjik tek të rinjtë pas një ngjarjeje cerebrovaskulare akute.

Related posts

Mieloma e shumëfishtë: Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

rezart morina

Mësoni se pse keni dhimbje koke

admin

Shija më tunduese e verës, çfarë fshihet pas një akulloreje

admin